Националният статистически институт (НСИ) ревизира нагоре БВП за първото тримесечие

...
Националният статистически институт (НСИ) ревизира нагоре БВП за първото тримесечие
Коментари Харесай

НСИ ревизира нагоре БВП за първото тримесечие на 2018 г.

Националният статистически институт (НСИ) ревизира нагоре Брутният вътрешен продукт за първото тримесечие на 2018 година Според експресните данни, оповестени в средата на май, стопанската система на България е повишена с 0,8% на тримесечна база и с 3,5% на годишна база.

Сезонно изгладените данни на Брутният вътрешен продукт, оповестени от Национален статистически институт през днешния ден, демонстрират 0,9 напредък през първото тримесечие на 2018 година по отношение на предходното тримесечие. През първото тримесечие на 2018 година по отношение на същото тримесечие на миналата година растежът на Брутният вътрешен продукт е 3,6%.

 По предварителни данни създаденият БВП през първото тримесечие на 2018 година възлиза на 21,479 милиарда лева по настоящи цени. На човек от популацията се падат 3 048 лева от стойностния размер на индикатора. При междинен за тримесечието валутен курс от 1,59128 лева за 1 щатски $ Брутният вътрешен продукт възлиза на 13,498 милиарда $ и надлежно на 1 915 $ на човек от популацията. Преизчислена в евро, цената на Брутният вътрешен продукт възлиза на 10,982 милиарда евро, като на човек от популацията се падат 1 558 евро.

Създадената от браншовете на националната стопанска система брутна добавена стойност през първото тримесечие на 2018 година възлиза на 18,782 милиарда лева по настоящи цени.

През първото тримесечие на 2018 година относителният дял на аграрния бранш в добавената стойност на стопанската система понижава нивото си с 0,3 процентни пункта по отношение на същото тримесечие на миналата година до 2,2%. Индустриалният бранш резервира нивото на относителния си дял в добавената стойност на стопанската система от 29,3%. Относителният дял на добавената стойност, осъществена от дейностите в областта на услугите, се усилва до равнище от 68,5% при 68,2% през съответния интервал на миналата година.

За крайното потребление през първото тримесечие на 2018 година се изразходват 86,2% от творби Брутният вътрешен продукт. Инвестициите (бруто формиране в главен капитал) образуват 18,2% от творби Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо от артикули и услуги е негативно.

Тримесечни промени

През първото тримесечие на 2018 година брутната добавена стойност в стопанската система нараства с 0,9%. По предварителни данни за първото тримесечие на 2018 година крайното ползване нараства с 0,5%, а бруто образуването в главен капитал - с 4,6% по отношение на предходното тримесечие. Износът на артикули и услуги усилва нивото си с 1,1%, до момента в който вносът на артикули и услуги понижава с 2,2% по отношение на предходното тримесечие съгласно сезонно изгладените данни.

Годишни промени

През първото тримесечие на 2018 година по отношение на същото тримесечие на миналата година брутната добавена стойност се усилва с 3,4%. Динамиката на брутната добавена стойност се дефинира главно от записания напредък при: Операции с недвижими парцели – 6,7%, Строителство – 6,6%, Финансови и застрахователни действия – 5,5%, Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения – 3,7%, Добивна промишленост; преработваща промишленост; произвеждане и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива; снабдяване на води; канализационни услуги, ръководство на боклуци и възобновяване – 3,4%, Търговия, ремонт на коли и мотоциклети; превоз, депозиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство – 2,6%, Професионални действия и научни изследвания; административни и спомагателни действия – 2,1%.

По отношение на съставените елементи на крайното потребление главен принос за записания позитивен стопански напредък имат бруто образуването на главен капитал - с растеж от 7%, самостоятелното ползване на нетърговските организации, обслужващи семействата - с 6,8%, самостоятелното ползване на семействата - с 3,4%, и груповото ползване на държавното ръководство - с растеж от 1,7%. Износът на артикули и услуги се усилва с 4,4%, а вносът на артикули и услуги - с 4,6%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР