Националният статистически институт (НСИ) публикува най-новите данни за индексите на

...
Националният статистически институт (НСИ) публикува най-новите данни за индексите на
Коментари Харесай

В Българската Виена цените на имотите растат най-бързо в България

Националният статистически институт (НСИ) разгласява най-новите данни за показателите на цените на жилищата в България, разкривайки забележителен растеж в множеството огромни градове на страната през второто тримесечие на 2024 година. Особено впечатляващо е нарастването в град Русе, където цените са скочили с цели 13.2% по отношение на предходното тримесечие, написа Дунав мост.

Според формалната информация, оповестена на уеб страницата на НСИ в рубриката „ Статистика на цените на жилища ", общото нарастване на цените на жилищата в страната през второто тримесечие на 2024 година е 3.4% спрямо първото тримесечие на същата година. Това демонстрира постоянен растеж на пазара на недвижими парцели макар променливите стопански условия.

Анализът на данните разкрива забавна картина на жилищния пазар в другите райони на страната. След рекордьора Русе, идващият град с най-голямо нарастване е Пловдив, където цените са нарастнали с 5.3%. Столицата София и морският град Бургас показват идентично нарастване от 2.9%, което е малко под междинното за страната.

Интересен факт е, че град Стара Загора е единственият от огромните градове, който отбелязва леко понижение в цените на жилищата - с 0.2%. Това може да се дължи на местни фактори, които изискват в допълнение изследване.

Годишният разбор демонстрира още по-впечатляващи резултати. В съпоставяне с второто тримесечие на 2023 година, цените на жилищата в цялата страна са се нараснали с 15.1%. Това доста нарастване отразява продължаващата наклонност на напредък на пазара на недвижими парцели в България.

Експертите в региона на недвижимите парцели свързват този растеж с няколко фактора, в това число продължаващата урбанизация, ниските лихвени проценти по ипотечните заеми и възходящото търсене на жилища от задгранични вложители.

Особено забавен е казусът с град Русе, който демонстрира извънредно висок растеж от 13.2%. Този феномен не може да се изясни с действителна пазарна логичност, тъй като жилищата порастват, а демографският срив е един от най-големите в страната.

Въпреки общата наклонност на напредък, специалистите предизвестяват за вероятни опасности на пазара. Бързото нарастване на цените може да докара до „ балон " на пазара на недвижими парцели, което би могло да има отрицателни последствия за стопанската система в дълготраен проект.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР