Националният статистически институт изненадващо обяви, че цените на имотите не

...
Националният статистически институт изненадващо обяви, че цените на имотите не
Коментари Харесай

НСИ: Цените на имотите ще продължат да растат

Националният статистически институт изненадващо разгласи, че цените на парцелите освен не падат, само че и не престават да порастват. Официалното на Национален статистически институт споделя, че през третото тримесечие на 2022 година цените на жилищата в страната са се нараснали с 4.1% по отношение на предходното тримесечие и с 15.6 % по отношение на същото тримесечие на 2021 година.

Цени по градове

Спрямо предходното тримесечие най-голямо нарастване е записано в Варна (+7.0%), следвана от Пловдив и София - надлежно с (+5,7%) и (+5,6%), а намаляване на цените се следи в Русе (-7.6%).

В Бургас цените са се вдигнали с 1,4 % по отношение на предните три месеца, а в Стара Загора - с 0,2%, демонстрират още данните на Национален статистически институт.
 Перник се разраства към София, какъв брой по-изгодни са парцелите на 20 минути с кола от столицата
Този град се разраства в посока София, какъв брой по-изгодни са парцелите на 20 минути с кола от столицата

Продажбите на парцелите в най-многочисления град в Западна България след столицата скачат с над 12% за година

На този декор, пазарът на жилища в столицата прегрява и в случай че наклонността на повишаване на цените на парцелите от тази година се резервира, то в края на 2023-а може да се стигне до така наречен " балон " на пазара.

Такъв обаче към днешна дата към момента няма, макар наклонността на видимо ускорение повишаване на цените на жилищата през 2022 година до 22% на годишна база.

В 23% от кварталите в София цените са отчели годишен растеж от 30 и повече % през третото тримесечие на 2022 година, демонстрират даннито от разбор, направен от УниКредит Булбанк.

Според данните от Национален статистически институт цените на жилищата в София са се удвоили за последните седем години

За същия интервал общия паричен приход на семействата в София кумулативно е повишен с 26%. За цялата страна цените на жилищата са нарастнали с 71% за същите седем години, до момента в който общият паричен приход на семействата е повишен с 50%.

Последното още един път акцентира, че до момента в който приблизително за страната темповете на напредък на цените на жилищата изпреварват в умерена степен тези на приходите и достъпността на жилищата се утежнява, то в София темповете на растеж на жилищата са в пъти по-големи от тези на приходите, което води до доста утежняване на достъпността.
 Цените на жилищата в София се форсираха с над 20% през 2022 година
Цените на жилищата в София се форсираха с над 20% през 2022 година

За година квадратният метър в столицата е поскъпнал с 270 евро
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР