Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава извънредно онлайн днес.

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава извънредно онлайн днес.
Коментари Харесай

Тристранката заседава извънредно заради продължението на мярката 60/40

Националният съвет за тристранно съдействие ще заседава изключително онлайн през днешния ден. Социалните сътрудници ще обсъдят продължение на мярката 60/40 за опазване на заетостта. Предвижда се удължение на периода за погашение на средствата - до 31 март следващата година. В дневния ред на съвещанието е и разискване на смяна в размера на обезщетенията от 24 лв. дневно, които се изплащат по мярката „ Запази ме “ за работещите в неплатен отпуск, предава БНР. 

С смяната на постановлението за продължаването на мярката 60/40 се уголемява и кръгът на работещите, за които работодателите ще могат да аплайват за погашение на средства за опазване на заетостта. Те ще са тези, които от 13 март до 31 декември 2020 година са работили на ненапълно работно време, употребили са отпуск или работата им е била прекратена на съображение оповестено изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура.

Подкрепата от страната ще е в размер на 60 на 100 от осигурителния приход и 60 на 100 от дължимите от работодателя осигурителни вноски за октомври 2020.

До 15 януари 2021 година работодателите ще могат да подават заявки за погашение на средствата за интервала от 1 октомври до 31 декември 2020.

Правителството предлага и удължение на периода за погашение на финансова поддръжка на работещите в неплатен отпуск до 31 март 2021 година по мярката „ Запази ме “. Съгласно промените от 1 януари следващата година хората, наети на трудов контракт на 8-часов работен ден, ще имат право да получат финансова поддръжка в размер на 75% от осигурителния им приход за октомври 2020.

Случаите на ненапълно работно време компенсацията ще се дефинира съразмерно на уговореното време в трудовия контракт, настоящ през интервала на неплатен отпуск, за който се изплащат обезщетения. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР