Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание. Представителите

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание. Представителите
Коментари Харесай

Тристранният съвет обсъжда новия размер на минималната заплата

Националният съвет за тристранно съдействие ще организира изключително съвещание. Представителите на синдикатите, бизнеса и държавното управление ще обсъдят новия размер на минималната работна заплата за страната от първи януари следващата година. Предвижда се той да бъде 933 лв. .

Съгласно наредбите на Кодекса на труда, минималната заплата за страната за идната календарна година се дефинира в размер на 50% от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца , който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година. Предлаганият от държавното управление размер на най-ниското заплащане, изчислен по новия механизъм, е 933 лв. от 1 януари 2024 година , което е растеж от 153 лв. или близо 20% по отношение на настоящия размер от 780 лв. .

Работодателските организации са срещу новия механизъм за установяване на минималната заплата, като част от представителите на бизнеса упорстват той да бъде анулиран. Те считат, че новият размер не подхожда на икономическите действителности и че ще сложи в усложнение част от българския бизнес, изключително дребните и микропредприятията в по-изостаналите региони на страната.

С измененията в Кодекса на труда се планува категорично задължението в трудовия контракт да се дефинира мястото на работата от дистанции .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР