Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проект за промени на

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проект за промени на
Коментари Харесай

НСТС обсъди промени в Кодекса на труда, които гарантират в по-голяма степен правата и интересите на работещите и работодателите

Националният съвет за тристранно съдействие разиска план за промени на Кодекса на труда, квалифициран от Министерството на труда и обществената политика.

Основната цел на измененията е да подсигуряват в по-голяма степен правата и ползите на работещите и работодателите посредством повишение на сигурността на трудовите връзки и основаване на по-добри условия за съвместяването на професионалния и персоналния живот.

С измененията се основават отговорности за работодателя да среща служащия или служителя с вътрешните правила за работната заплата, да обезпечава информация за изискванията и реда за преустановяване на трудовия контракт, както и за проведените образования за поддържане и повишение на професионалната подготовка и възстановяване на професионалните умения на личния състав. С това се подсигурява правото на служащия или служителя да получава изчерпателна информация по отношение на трудовото си правно отношение, което е причина за по-голяма задоволеност от работата, както и за отбягване на трудови разногласия с работодателя.

Със измененията в Кодекса на труда се регламентира самостоятелно право на отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) с право на парично обезщетение от държавното публично обезпечаване. Отпускът е в размер до 2 месеца и може да се употребява от бащата (осиновителя) едновременно или на части до навършване на 8-годишна възраст на детето. При използването му бащата (осиновителят) ще има право на обезщетение в размер на 710 лв. месечно от държавното публично обезпечаване. Този отпуск ще може да се употребява, когато бащата (осиновителят) не е употребил трансфериран отпуск за бременност и раждане, развъждане на дете до 2-годишна възраст или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст от майката (осиновителката).

Чрез законодателните промени се дефинират и случаите, при които служащият или служителят има право да предложи на работодателя изменение за несъмнено време на продължителността и разпределението на работното време, да премине към работа от разстояние и други промени на трудовото правно отношение, които да улеснят съвместяването на трудовите и фамилните отговорности и/или да обезпечат по-предвидими условия на труд.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР