Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проект на постановление на

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проект на постановление на
Коментари Харесай

НСТС обсъди повишаването на линията на бедност на 504 лв. от 1 януари 2023 г.

Националният съвет за тристранно съдействие разиска план на разпореждане на Министерския съвет за установяване на линията на беднотия за 2023 година и планове за промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските и Наредбата за паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване.

Проектите на нормативните актове са готови от Министерството на труда и обществената политика.

„ Предложението ни е линията на беднотия да се увеличи от 413 лева на 504 лева Стойността ще се увеличи с 91 лева или с 22 % спрямо 2022 година Това е най-големият растеж откогато се ползва този механизъм, сподели вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров, който ръководи тристранния съвет, на взаимен брифинг с представителите на национално представителните организации на синдикатите и на работодателите след края на съвещанието. В него участваха министърът на финансите Росица Велкова и заместник-министрите на труда и обществената политика Надя Клисурска и Емил Мингов. 

„ Средногодишната инфлация за интервала септември 2021 – август 2022 година е 11,7%, а насъбраната от началото на годината до края на август е 12,6%. Това демонстрира, че повишаването на линията на бедността доста изпреварва инфлационните процеси “, акцентира министър Лазаров.

Той изясни, че главните промени в наредбите за работното време и за изплащаните от Национален осигурителен институт парични компенсации са свързани с към този момент признатите и транспонирани наставления в региона на родителските отпуски и редът за използването на отпуска за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя), който е регламентиран в Кодекса на труда. 
Новите разпореждания регламентират документите, които бащата (осиновителят) следва да показа в предприятието, срокът за подаването им, изискванията за преустановяване на отпуска, както и задължението на работодателя да го позволи или да уведоми документално служащия или служителя, че отхвърля използването му. 

С промените в Наредбата за паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване се обезпечава опция за разпределяне и погашение на парично обезщетение за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя). За задачата се основават нужните мостри на документи и се регламентира редът за представянето им в Националния застрахователен институт от осигурителите и самоосигуряващите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР