Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще се събере на

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще се събере на
Коментари Харесай

Националният съвет за тристранно сътрудничество се събира днес на извънредно заседание за увеличението на пенсиите, МРЗ и помощта за отглеждане на дете

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) ще се събере на изключително съвещание от 11:00 ч. Срещата ще се състои в Гранитна зала в постройката на Министерския съвет. Социалните сътрудници ще обсъдят нарастването на пенсиите, растежа на минималната работна заплата (МРЗ), помощта за развъждане на дете. Съгласно посочения от пресцентъра на Министерския съвет (МС) дневен ред, ще бъдат разисквани шест законопроекта, импортирани в Народното събрание.
 
Първа точка е Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, импортиран от Корнелия Нинова и група народни представители от " Българска социалистическа партия за България ". С него се предлага Министерски съвет да дефинира МРЗ за страната за 2023 година " като същата не може да е по-малка от 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца ".
 
Ще се разискват и два законопроекта на " Българска социалистическа партия за България " за промени в Кодекса за обществено обезпечаване. С единия се предлага ново преизчисляване на пенсиите. С другия се вършат две оферти - обвързване на размера на компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на МРЗ и опцията компенсацията да се изплаща на бащата (осиновителя) или на лицето, което е поело грижите за детето, когато, вместо от майката (осиновителката), спомагателният заплатен отпуск за развъждане се употребява от тях.
 
НСТС ще прегледа и препоръчаните от " Българска социалистическа партия за България " промени в Закона за фамилни помощи за деца, с които се планува даването на еднократна помощ за всяко второ и трето дете, в размер на 10 МРЗ за работещи родители, които са обезпечени най-малко 24 месеца преди раждането. Предлага се още помощта за началото на образователната година за деца от фамилии с ниски приходи да се разшири освен за 1 клас, както е в този момент, само че и за децата от 2, 3 и 4 клас. 
 
Социалните сътрудници ще обсъдят още две оферти за промени в Кодекса за обществено обезпечаване – на Движение за права и свободи и на " Продължаваме Промяната " (ПП). От Движение за права и свободи оферират постоянната наборна военна работа да се зачита за автентичен стаж.
 
Законопроектът на Политическа партия планува промени в настоящия механизъм за осъвременяване на пенсиите или по този начин нареченото " Швейцарско предписание ". Чрез измененията приходите на пенсионерите ще се индексират със 100% от повишаване на междинния застрахователен приход или със 100% от повишаването на инфлацията, според от това кой индикатор нарасне повече, показват от Политическа партия.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР