Националният съвет за тристранно сътрудничество(НСТС) проведе извънредно онлайн заседание, на

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество(НСТС) проведе извънредно онлайн заседание, на
Коментари Харесай

Тристранката прие: По мярката 60 на 40 ще може да се кандидатства до 30 юни

Националният съвет за тристранно сътрудничество(НСТС) организира изключително онлайн съвещание, на което реши да се удължи до 30 юни интервалът, през който работодателите могат да аплайват за погашение на обезщетения за опазване на заетостта на служащите и чиновниците си след анулацията на изключителното състояние и оповестяването на изключителната епидемиологична конюнктура в страната. Това взеха решение обществените сътрудници, които разискаха план за промени в постановлението за държавната помощ, добило популярност като схемата 60/40.
Компенсациите ще се изплащат за целия интервал или за част от интервала от 13 март до 30 юни, само че за не по-дълъг от три месеца период.
В 11-ия следващ лист с утвърдените работодатели по схемата за подкрепяне 60 на 40, оповестен на уеб страницата на Националния застрахователен институт, са общо 1020 сдружения от разнообразни сфери на активност. Футболни и спортни клубове, както и Рилският манастир и Малък градски спектакъл " Зад канала ", са измежду получателите на държавна помощ за опазване на заетостта.
До момента са преведени обезщетения за общо 38 милиона лв. за 6500 компании. Целта е да бъде непокътната заетостта на близо 100 хиляди души. 
На съвещанието, което беше свикано от заместител министър-председателя по икономическата и демографската политика Марияна Николова, обществените сътрудници, като се изключи Асоциацията на индустриалния капитал в България(АИКБ), поддържаха плана на Постановление на Министерски съвет за изменение на Постановление № 55, прочут като мярката 60/40.
Работодателите, получили обезщетения по постановлението, следва да изплащат на служащите и чиновниците трудово заплащане в размер не по-малък от размера на осигурителния приход за месец януари 2020 година
Финансовото застраховане на мярката е обезпечено от фонд „ Безработица “ на държавното публично обезпечаване.
Членовете на НСТС разискаха също по този начин оферти на обществените сътрудници за секторни ограничения за превъзмогване на последствията от рецесията, провокирана от пандемията COVID-19.
Постъпилите писмени мнения и оферти на обществените сътрудници са оповестени на електронната страница на НСТС в Портала за консултативни препоръки на Министерския съвет / https://saveti.government.bg/web/cc_13/1 /.
Вижте още:
От 1 юли по схемата 60/40 ще могат да се наемат и безработни
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР