Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) прие нов подобрен план

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) прие нов подобрен план
Коментари Харесай

Тристранката се разбра за компенсациите, ще важат за всички сектори

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) одобри нов усъвършенстван проект за обезщетенията на работодатели и техните чиновници, наранени от рецесията с ковид.
Държавата ще заплаща 60% от брутната заплата на служащи във компании от всички стопански браншове, чиито доходи са намалели с най-малко 20% в резултат на изключителното състояние. Съпоставката в спада на фирмените доходи ще се прави по отношение на същия интервал на миналата година.
Има ли нов вид на постановлението за схемата 60:40
Право на компенсацията ще имат единствено предприятията, които изцяло или отчасти да са спрели работа по разпореждане на страната (в случая на здравния министър). Кандидатстването за държавната помощ ще изисква най-малък набор от документи, тъй че процесът да се случва по-бързо и елементарно. Компаниите, които ще получат поддръжка, ще бъдат включени в специфичен обществен указател.
Това е единствено една от антикризисните ограничения, нужно е да се сътвори и одобри повсеместен антикризисен проект, комплекс от ограничения в поддръжка на стопанската система, в средносрочен и дълготраен проект, считат обществените сътрудници.
Промените ще влязат в действие с разпореждане на Министерски съвет (тъй като Народното събрание не работи), в което ще бъдат включени съгласуваните от обществените сътрудници промени. Законодателният акт ще бъде утвърден на изключително държавно съвещание в понеделник, тъй че компаниите да могат оптимално бързо да се възползват от ограниченията за компенсиране на загубите им.
" Това разпореждане се занимава с възнагражденията на работещите. Подкрепата на стопанската система не е единствено заплати. Не е единствено избавяне на хора. Подкрепата на стопанската система включва цени на тока, обезпечаване на транспортни коридори, работа на митниците и какво ли още не. Неща, за които ние не сме проронили и дума. Затова споделям, че това е първа стъпка. Ако не създадем останалите стъпки, ние пишем некролога на българския бизнес ", предизвести ръководителят на БСК Радосвет Радев.
Две от огромните работодателски организации - АИКБ и КРИБ - обаче не са подкрепили препоръчаните промени. Те упорстват за промени в ограниченията за закона за изключителното състояние,  разгласи на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Марияна Николова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР