Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъжда Бюджета за 2024

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъжда Бюджета за 2024
Коментари Харесай

Тристранният съвет обсъжда Бюджета за 2024 г.


Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) разисква Бюджета за 2024 година, съобщи БГНЕС.

Вицепремиерът Мария Габриел, която ръководи съвещанието на НСТС, съобщи, че следва да бъдат прегледани най-важните закони и предложи като първа точка обществените сътрудници да обсъдят Проект на Закон за бюджета на НЗОК за 2024 година, като втора точка Проект на Закон за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година е като трета точка Проект на държавния бюджет на Р България за 2024 година Предложението за дневния ред на съвещанието беше единомислещо признато.

Бюджетът на НЗОК за 2024 година планува доходи и прехвърляния в общ размер на стойност 8,163 млн. лева, или това са 1,136 млн. лева повече спрямо Бюджета на НЗОК за 2023 година

8,163 млн. лева са заложени за разноски и прехвърляния, от които 7,919 млн. лева настоящи разноски, 79 хиляди лева разноски за личен състав, 35 хиляди лева прехрана на административните действия, 7,630 млн. лева здравноосигурителни заплащания, 558 хиляди лева здравноосигурителни заплащания за първична извънболнична здравна помощ, 567 хиляди лева здравноосигурителни заплащания за профилирана извънболнична здравна помощ, в това число за сложно диспансерно (амбулаторно) наблюдаване. За здравноосигурителни заплащания за дентална помощ са планувани 328 хиляди лева, а за здравноосигурителни заплащания за медико-диагностична активност – 261 хиляди лева

2,023 млн. лева са планувани за здравноосигурителни заплащания за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели за домашно лекуване на територията на страната; за действия по разпределяне на лекарствени артикули за домашно лекуване, заплащани 100 на 100 от бюджета на НЗОК и финансиране на аптеки по критериите по чл.45, ал.17, т.4б от ЗЗО; за лекарствени артикули за лекуване на злокачествени болести и лекарствени артикули при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, включени в пакета здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК, и прилагани в изискванията на болничната здравна помощ, които НЗОК заплаща отвън цената на оказваните медицински услуги.

КТ „ Подкрепа " кардинално поддържа Бюджета на НЗОК за 2024 година, като упорства разноските за личен състав да се усилят с 20%, или вместо с 5,1 млн. лева те да бъдат увеличени с 14,9 млн. лева, с цел да се компенсира инфлацията и да се обезпечи 5% действителен растеж на възнагражденията.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР