Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не се разбра на

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не се разбра на
Коментари Харесай

И синдикати, и бизнес затрупаха с критики проектобюджетите на служебния кабинет

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) не се разбра на Бюджет 2023 година Това стана ясно на изключително съвещание сред обществените сътрудници в Гранитна зала на Министерски съвет, които разискаха плана на Закона за държавния бюджет за 2023 година и бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Държавното публично обезпечаване (ДОО).

Социалният министър и представляващ съвещанието на Тристранката Лазар Лазаров изясни, че плановете са разисквани на съвещание на непрекъснатите комисии към НСТС, както и публични мнения от организациите в секретариата на Тристранката. Това са най-важните закони в границите на годината, уточни Лазаров и показа дневния ред - участниците първо започнаха с  след това с този на ДОО и най-после оставиха държавния бюджет. Участие съвещанието взеха заместник-министърът на финансите Людмила Петкова, шефът на НЗОК доктор Йорданка Пенкова, доцент Момчил Мавров, шеф на политическия кабинет на здравния министър, Ивайло Иванов, шеф на Национален осигурителен институт, проф. Емил Мингов, зам.-министър на труда и обществената политика и Надя Клисурска, която също е зам.-председател на труда и обществената политика.

Въпреки доста спокойния звук, в който се организира изключителното съвещание на Тристранката, обществените сътрудници не реализираха единодушие за бюджета на НЗОК, за бюджета на ДОО и за
 КТ Подкрепа за бюджета: В МФ някой е считал с калкулатор
КТ Подкрепа за бюджета: В МФ някой е считал с калкулатор

Самият метод на държавното управление е извънредно стеснителен

В бюджета на НЗОК се планува парите за здраве да бъдат 7,27 милиарда лева, за лечебните заведения са планувани 3,268 милиарда Няма смяна в наложителната здравноосигурителна вноска и Лекарското съсловие настояваше тя да е 12 на 100. Повече пари са планувани за персоналните лекари, като в този момент са 440 млн. лева, а през предходната година бяха 360 млн. лева За профилираната извънболнична помощ са заложени 444,7 млн. лв., като това е с съвсем 20% растеж от 2022 година Леко нарастване има и при средствата, планувани за дентална помощ. Разликата е с 25 млн. лева като в този момент касата отделя 264 941 млн. лева

В бюджета на ДОО се планува Така съвсем двойно ще намалее броят на пенсионерите, които получават пенсии под линията на беднотия - 504 лв.. Това все още са 658 521 души, а от 1 юли това ще са 326 428 души.

Добрин Иванов съобщи, че Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) няма да поддържа проектобюджета на НЗОК. Тази липса на поддръжка от АИКБ се мотивираха с думите, че актуалният план на бюджет резервира разходната част на бюджета от предходните години. Здравноосигурителният модел в България е сбъркан, защото акцентът се слага върху лекуването на скъпоструващи болести със скъпи медикаменти, вместо да се акцентира на профилактиката и предварителната защита. АИКБ настоя за въвеждането на интелигентни ИТ решения в разходването на здравната система. Има потребност от промяна и проект за развиване, години наред се отсрочват промените в здравната система и актуалният бюджет удостоверява статуквото, разкритикува Иванов.

АИКБ няма да поддържат и проектобюджета на ДОО. Според работодателите през последните години париите, водени от популизма и търсейки бърза, директна и електорална полза приели решения, които разрушили пенсионно-осигурителния модел в България. АИКБ не поддържат опазване за заплащането на клас прослуженото време, опазване на трите дни болнични за сметка на предприятията, както и останалите компенсации за отпуск при бременност и раждане. Според работодателите липсват промяна в здравната и трудовата експертиза.

АИКБ няма да поддържа плана на Закона за държавния бюджет с претекст, че има несъразмерен бюджетен недостиг в размер на 6.4%. Нещо повече - за идващите две години ще продължи бюджетният недостиг да е над 3%, което за работодателите е недопустимо и отдалечава България от участие в Еврозоната за средносрочен 10-годишен интервал. АИКБ се тормози, че се върви към задлъжняване на страната.
 Никола Стоянов: Изключително мъчно е да се реализира недостиг от 3%
Никола Стоянов: Изключително мъчно е да се реализира недостиг от 3%

С бюджета служебното държавно управление се е пробвало да даде действителната картина на финансите на страната

От Българската стопанска камара (БСК) на експертно равнище поддържат бюджета, само че не могат да поддържат бюджета на сегашния стадий заради изказаните към този момент съображения. С препоръчаните промени не се трансформира философията на бюджета, а се продължава структурата на заложените здравноосигурителни заплащания. Според БСК не престават и диспропорциите в здравните вноски. Поради неналичието на политика и практики, които деформират здравната система, БСК се въздържат от поддръжка.

БСК също не поддържа и бюджета на ДОО с мотив, че се основават условия за увеличение на недостига, а разноските за пенсии и добавки да доближат над 19 милиарда лева

БСК няма да поддържа и проектозакона за държавния бюджет.

Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата съобщи, че ще поддържа бюджета на НЗОК с мотив да се ускори контролът за изразходването на средствата. КРИБ също поддържат бюджета на Касата. Редно е България да обърне внимание какъв % от Брутният вътрешен продукт заделяме за опазване на здравето, настоя юрист Свилена Димитрова от КРИБ. Според нея провокациите пред бюджета са доста.
 В опазването на здравето Стефан Константинов не чака нищо положително
В опазването на здравето Стефан Константинов не чака нищо положително

Няма мотив за оптимизъм в бюджета за здраве съгласно Константинов

БТПП поддържат проектобюджета на ДОО, само че остават вратата си отворена за промени.

БТПП няма да поддържат държавният бюджет с претекст, че не се пазят политиките на страната. Те не поддържат високия недостиг, не поддържат увеличението на държавния дълг и не поддържат увеличението на заплатите в администрацията по метода, по който се случва. БТПП не са видели обаче ограничения за ограничаване и икономии на никое място в бюджета. Становището на работодателската организация не е дефинитивно.

КРИБ няма да поддържа плана на закон за държавния бюджет с причините на сътрудниците си от работодателските организации - висок недостиг. Освен това КРИБ не поддържат бюджета на ДОО и на НЗОК.

От Съюза за стопанска самодейност (ССИ) ще поддържат проектозакона на НЗОК за 2023 година и този на ДОО. ССИ обаче не поддържат Закона за държавния бюджет.

Ася Гонева от КНСБ сподели, че синдикатите ще поддържат бюджета на Касата. Тя настоя да се направи всичко належащо при сключване на Националния рамков контракт е хората да получат минималните съществени заплати, които са по КТД в бранша.

От КНСБ обявиха, че не одобряват тезата, изразявана от висшите представители на политическата сфера, че служебното държавно управление нямало права. Затова синдикалната организация не поддържа проектобюджета на ДОО и държавният бюджет.
 Гълъб Донев не желае епитети към бюджета
Гълъб Донев не желае епитети към бюджета

Проектът за държавен бюджет е създаден по настоящо законодателство, както в приходната, по този начин и в разходната си част

От другата огромна синдикална организация у нас - КТ " Подкрепа " също ще поддържат бюджета за здраве , само че с някои запаси. По-голяма част от средствата в бюджета ще отидат за застраховане на трудовите хонорари такива, каквито са били през 2022 година Първата запаса на КТ " Подкрепа " е във връзка с възнагражденията, като синдикатите упорстват да има 15% обезпечени разноски за личен състав.

КТ " Подкрепа " също няма да поддържа проектобюджета на ДОО и законa за държавния бюджет.

Припомняме ви, че служебният министър-председател Гълъб Донев и служебният министър на финансите Росица Велкова оповестиха, че държавното управление ще внесе в Народното събрание законът за държавния бюджет, създаден на база на настоящото законодателство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР