Националният съвет за тристранно сътрудничество не одобри предложението на БСП

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество не одобри предложението на БСП
Коментари Харесай

Тристранката попари БСП за намаляване ДДС на хляба и подкрепи щастието на Горанов

Националният съвет за тристранно съдействие не утвърди предлагането на Българска социалистическа партия за понижаване на Данък добавена стойност за храните. АИКБ не поддържа Законопроекта.

Васил Велев посочи, че в страната действа добра данъчна система. " Данък добавена стойност е главен източник на данъчни доходи в бюджета. На добра събираемост на този налог ", акцентира той.

Над 90% е събираемостта на Данък добавена стойност у нас , което е над междинното за Европа, съгласно Велев. Ако бъде понижена ставката, ще намалеят приходите. В същото време цените няма да паднат за потребителите, а ще се усили облагата за производителите.

Димитър Бранков от БСК не харесва оценката на въздействието, направена от левите. Подобна данъчна смяна би трябвало да се прави след необятна полемика. Бизнесът допуска, че намаляването на ставката ще усили измамите с Данък добавена стойност . Според Бранков възможни данъчни промени би трябвало да се вършат след влизането ни в Еврозоната.

БТПП също не поддържа концепцията на столетницата. Няма пазарен механизъм, по който да се подсигурява понижаване на цената на стоките при понижаване на Данък добавена стойност. Бизнесът се притеснява от увеличение на директните налози и прогресивно облагане, а БТПП е срещу него.
 Българска социалистическа партия упорства за същинска политика за бедността, неравенството и демографията Обновена
Българска социалистическа партия упорства за същинска политика за бедността, неравенството и демографията

Нинова недоволства, че инфлацията пораства, а 2 млн. души са на прага на бедността

КРИБ не поддържа Законопроекта на левите. КНСБ изясни, че намаляването на Данък добавена стойност няма да понижи цените на крайните артикули. Синдикатът счита, че законът не е подсилен с аналитични данни. Цялата данъчна система би трябвало да се преструктурира и КНСБ желае необлагаем най-малко за минималната работна заплата. Данък добавена стойност да падне на 15% , желае синдикатът.

Според Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " понижаване на единия от съставените елементи на ценообразуването би трябвало да докара до поевтиняване. Повечето средства на хората ще се върнат в бюджета през по-голямо ползване. КТ " Подкрепа " също желае данъчна промяна. Синдикатът застава зад сходна мярка.

Финансовият министър Владислав Горанов още веднъж попари очакванията за понижаване на Данък добавена стойност. Трябва да се резервира преразпределителната роля на страната, безапелационен е той. Намаляването на Данък добавена стойност ще докара до административни усложнения за приходната администрация. Нито един финансов министър в Европа, където имало диференцирано Данък добавена стойност, не бил благополучен от това.

Ако се понижи Данък добавена стойност, ще има растеж на косвеното облагане. Няма да поевтинеят храните съгласно неговите планове. Хлябът няма да поевтинее, посочи Горанов и регистрира, че в действителност би трябвало данъчната система да се преструктурира.
 Българска социалистическа партия се заразили от Движение за права и свободи за законовите промени против бедността
Българска социалистическа партия се заразили от Движение за права и свободи за законовите промени против бедността

Предложението на социалистите не било първо

През налозите никой не си е оправил стопанската система и не е постигнал правдивост , съобщи министърът.

Дайте да стартираме диалога за данъчната система, прикани Гьоков. Левите желаят да падне ставката и за медикаментите. Тази мярка, по думите му, ще даде глътка въздух на хората, за които цената е непостижима. В България цените на питателните артикули са почти като в Европейски Съюз, а на медикаментите са даже по-високи, акцентира социалистът. Според него няма логичност, в случай че се понижи ДДС-то, да не падне крайната цена. Левите желаят тези промени да влязат в действие от идната година. Гьоков не е склонен с аргумента, че ниското Данък добавена стойност ще усили данъчните измами. Ако имало надзор, нямало да има измами съгласно него.

След съвещанието на НСТС министърът на стопанската система Емил Караниколов съобщи, че не поддържа намаляването на Данък добавена стойност за храни и медикаменти.

Цените на всички места се повишават, изясни той. Затова по мнението му трябвало да се търсят ограничения за растеж на приходите на хората, другояче всяко искане по думите му за намаляването на цената на дадена стока е заслужено. Но Караниколов желае тласъци за вложителите и развиване на стопанската система, а за това вярната мярка съгласно него е да се търси метод по какъв начин да се усилят приходите на хората.

 С промени в налозите да подтикват вложенията, а не потреблението
С промени в налозите да подтикват вложенията, а не потреблението

Преотстъпването на налог облага наподобява ефикасен и безпристрастен към всички играчи на пазара данъчен тласък за по-голяма капиталова интензивност

Припомняме, концепцията за по-ниски ставки на Данък добавена стойност за медикаментите, учебниците и хляба е от няколко години. До в този момент тя бе предлагана най-вече от представители на левицата. На 18 септември 2018 година от Българска социалистическа партия поканиха финансовия министър Владислав Горанов да поговорят за понижаване на Данък добавена стойност върху хляба на 5% , само че до този миг концепцията не е призната.

Повече от половин година по-късно, на 30 май 2019 година при появяването си в Народното събрание след дълготрайно неявяване депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски съобщи, че в партията му обмислят Данък добавена стойност за хляба да падне на 5%. За медикаментите още мислел каква данъчна ставка да предложи. Той загатна и концепцията за безвъзмездни детски градини.

Междувременно от Съюз на демократичните сили не одобриха концепцията на левицата , която настояваше за диференцирана ставка на Данък добавена стойност за някои съществени храни и за младите фамилии.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР