Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли законопроекта

...
Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли законопроекта
Коментари Харесай

Законопроектът за лична помощ, подготвен от омбудсмана, не получи подкрепа

Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли законопроекта за персоналната помощ, квалифициран от омбудсмана Мая Манолова. Той не получи поддръжка от национално показаните организации на хората с увреждания, финансовото министерство, синдикатите и бизнеса. Причината - законът не пази ползите на всички хора с увреждания. Социалният министър Бисер Петков сподели, че се работи за сложно решение на проблемите, свързани с персоналната помощ.

Проектозаконът на омбудсмана обгръща над 77 000 души с увреждания, които получават добавка от 90 лв. за непозната помощ. Идеята е, в случай че се откажат от нея, да могат да употребяват персонални асистенти сред 2 и 8 часа според от потребностите им. Те ще се дефинират посредством самостоятелна оценка.
Мая Манолова - народен омбудсман: Реално по асистентски стратегии се поддържат 14 000 души. При едно по-добро, дейно и следено разходване на средствата, парите ще стигнат до всичките 77 000 души.Димитър Манолов - президент на КД " Подкрепа ": " Не мога да си визия по какъв начин някой си мисли, че едни хора с увреждания могат да бъдат противопоставяни на други хора с увреждания за постигането на къси политически цели ".Мая Стоицова - представител на протестиращите майки: Ние желаеме да работим с всеки. И сме го посочили. Не можем да разберем за какво сега се излива тази реакция против един план. Росица Димитрова - заместник-министър на труда и обществената политика: " Закъсняхме. Извинявам се, че закъсняхме.
Според плановете на омбудсмана и общественото министерство законопоректът за персоналната помощ би коствал на страната към 270 милиона лв. - със 100 милиона повече от средствата, които харчи страната сега. От финансовото министерство обаче пресметнаха, че са нужни над милиард и 100 милиона лв..
Митко Николов - АИКБ: Нито една цифра, която се изрече през днешния ден, не е вярна с действителността. По простата причина, че както ме гледате мен на количка, никой, но никой в тази страна не знае какъв брой аз нуждая се от часове персонална помощ.
Националният съвет за интеграция на хората с увреждания реши, че законопроектът за персоналната помощ ще бъде предаден на работната група към общественото министерство, която готви напълно нов закон за обществените услуги. Обсъжда се и напълно нов закон за хората с увреждания.
Бисер Петков - министър на труда и обществената политика: Още в идващите дни ще бъде разискван въпросът за финансовата поддръжка, която хората с увреждания ще получат, с цел да могат да заплащат нужните им подкрепящи услуги.
Бисер Петкков сподели, че ще прелдожи на правителсвото, решаването на проблемите на хората с увреждания да се трансформира във водеш проиритет. А протестиращите майки обясниха, че за момента палатковите лагери остават.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР