Националният съвет за електронни медии на Латвия отне лиценза за

...
Националният съвет за електронни медии на Латвия отне лиценза за
Коментари Харесай

Заплаха за националната сигурност. Латвия отне лиценза на опозиционната руска телевизия Дъжд

Националният съвет за електронни медии на Латвия лиши лиценза за лъчение на опозиционния съветски ефирен канал " Дъжд " (Дождь). Решението е взето заради " опасност за националната сигурност и публичния ред ", заяви ръководителят на съвета Иварс Аболинс в Туитър.

Миналата седмица съветът за потреблението на карта, на която нелегално анексираният полуостров Крим е обозначен като съветска територия, както и на думата " наша " във връзка с съветската войска. Тогава Аболинс уточни, че това е второто съществено нарушаване на малкия екран през последните няколко месеца, а при три такива лицензът за излъчването ѝ може да бъде лишен.

" Всеки би трябвало да съблюдава законите на Латвия. Според насъбраните нарушавания Съветът е уверен, че управлението на " Дъжд " не схваща и не осъзнава тяхното значение и съвестност, заради което не може да работи на територията на Латвия ", написа Аболинс във вторник.

Той посочи, че излъчването ще бъде прекъснато на 8 декември.

До обстановката се стигна, откакто латвийската работа за държавна сигурност стартира следствие по съмнение, че каналът подкрепя съветската войска. Повод за следствието бяха думи на водещия Алексей Коростельов в живото предаване на " Дъжд " на 1 декември.

Тогава той сподели: " Надяваме се, че доста бойци, в това число и ние, са съумели да оказват помощ, да вземем за пример с съоръжение и съществени улеснения на фронта ".

Коростельов също по този начин прикани феновете да изпращат сигнали за възможни нередности при активизирането на руснаци за войната в Украйна.

На идващия ден " Дъжд " се извини, изряза фразата от излъчения запис и разгласи, че приключва съдействието си с Коростельов. Самият публицист изясни, че е споделил нещо неправилно в ефир и е " подготвен да бъде уволнен в името на решаването на проблемите на канала ". В знак на поддръжка за Коростельов и правото на всеки да сгреши трима от чиновниците на малкия екран напуснаха.

По-късно водещата Анна Монгайт заяви в Телеграм, че " Дъжд " продължава да работи, като остава в в Ютюб, само че губи някои от кабелните си мрежи.

" Успяваме да преодолеем компликациите от героичен мащаб и не считаме задачата си за изпълнена. Но бих желал да кажа, че всеки злобар, който е тъпкал тези дни " Дъжд ", има дял в протичащото се, като ни упреква в закононарушение, което не сме направили “, написа тя.
 Анна Монгайт в ефир
Главният редактор на канала Тихон Дзядко също към този момент сподели, че той " не се е занимавал, не е и няма да се занимава с помощ на съветската войска ".

Латвийският външен министър Артис Пабрикс обаче сподели, че счита, че " Дъжд " би трябвало да отиде да работи в Русия и лицензът ѝ би трябвало да бъде лишен.

Каналът стартира да излъчва от Москва през 2008 година През 2014 година - когато Крим беше анексиран, множеството сателитни и кабелни оператори го отстраниха от описите си след изследване, обвързвано с блокадата на Ленинград през Втората международна война. А през 2021 година " Дъжд " беше добавена от съветските управляващи към листата на " задграничните сътрудници " поради " фалшификации за дейностите на съветската войска и апели за екстремистки дейности ".

През 2022 година, малко откакто Русия нахлу в Украйна, Кремъл блокира излъчването на канала. Подобно на доста други самостоятелни медии, малкия екран беше принудена да приключи активността си и при започване на юни получи лиценз за лъчение в Латвия.

От началото на войната в Латвия са се преместили над 200 съветски публицисти и повече от 20 издания. Държавната работа за сигурност в Рига изрази угриженост по отношение на преместването на съветски медии. Тя твърди, че работата им може да заплаши сигурността на осведомителното пространство на Латвия и да носи опасности, свързани с работата на съветското разузнаване.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР