Националният съвет по биологично разнообразие даде зелена светлина за довършването

...
Националният съвет по биологично разнообразие даде зелена светлина за довършването
Коментари Харесай

Съветът по биоразнообразие даде зелена светлина на АМ „Струма” през Кресненското дефиле

Националният съвет по биологично многообразие даде зелена светлина за довършването на Автомагистрала „ Струма ” в региона на Кресненското дефиле. Днес, 13.10.2022г., се организира съвещание на Националния съвет по биологично многообразие. На него бяха прегледани предложенията за характерни и подробни природозащитни цели на равнище предпазена зона за предпазена зона BG0000366 “Кресна - Илинденци ” и предпазена зона BG0002003 “Кресна “.

На съвещанието, с съвсем две години забавяне, бяха признати задачите за запазване в Кресненското дефиле, предава уеб сайтът „ Еко вести ”.

Тяхното неприемане беше казусът, който блокираше построяването на Автомагистрала „ Струма ” през Кресненското дефиле. Сега следва министърът на околната среда и водите - Росица Карамфилова - да утвърди протокола от Съвета, с който са признати.

През последните две години, и изключително през седемте месеца ръководство на Борислав Сандов, приемането на тези цели се блокираше целеустремено, макар че методологията за тяхното установяване е ясна, и е финансирана и утвърдена от Европейската комисия още през 2021г.

Приемането на тези цели е единственият метод да се подсигури, че секторът в региона на Кресненското дефиле ще бъде построен по отношение на европейските стандарти и правила за запазване на околната среда, показват от уеб страницата.

Приетата през 2021 година методология обаче не бе комфортна за зелените, тъй като действително позволява отблокирането на плана за Автомагистрала Струма и отстранява потребността от 15-километров тунел, за който те лобират от години. Поради тази причина, вместо да ги одобряват, някогашните шефове на Министерство на околната среда и водите разпоредиха на основния консултант на Сандов, Андрей Ковачев, да създава нови.

Именно това бе и повода България да получи остро писмо от Комисията преди няколко месеца за наличието, на което Сандов се опита да излъже, в което от Брюксел питат каква е причина да се създава нова методология, при ситуацията, че има утвърдена.

Благодарение на днешното решение строителството на Автомагистрала „ Струма ” през Кресна може да стартира, защото Решението по Оценка на въздействието върху околната среда, за което Борислав Сандов лъжеше, че изтича на 19 октомври тази година и употребява като съображение в последния си час като министър да блокира Струма, действително изтича на 23 май 2023г. поради правосъдни обжалвания.

Решението значи и, че внезапно се понижава и заплахата България да върне на Брюксел 1.6 милиарда лева, с които е финансирана Автомагистрала Струма до момента, и разрешава тази права от Европейско значение, която е и част от интернационален кулоар, да бъде приключена в най-бързи периоди.

Освен това се поставя завършек на лобирането за 15-километров тунел през най-сеизмичната зона в България. Ще се спести и депонирането на 10 млн. тона радиоактивни скали от прокопаването на тунела.

След Министерство на околната среда и водите на ход е Министерството на районното развиване и министър Шишков.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР