Националният съвет на Австрия на заседание в четвъртък е одобрил

...
Националният съвет на Австрия на заседание в четвъртък е одобрил
Коментари Харесай

Черни облаци над бившия канцлер Себастиан Курц

Националният съвет на Австрия на съвещание в четвъртък е одобрил решението да се лиши някогашният австрийски канцлер и водач на Австрийската национална партия (АНП) Себастиан Курц от парламентарен имунитет, с цел да се приключи антикорупционно следствие по съмнение в съучастничество в рушвет. Решението беше взето единомислещо, предава ТАСС, представена от " Фокус ".

На 16 ноември специфична парламентарна комисия даде зелена светлина за лишаване на имунитета на Курц. Депутатите трябваше механически да одобрят това решение.

Самият Курц във вторник приветства този ход и сподели, че не се счита за отговорен за противозаконни действия. Според някогашния канцлер невинността му към този момент е доказана от самостоятелна правна експертиза. Той изрази убеденост, че ще потвърди своята теза.

През октомври антикорупционната прокуратура изпрати искане до Националния съвет (долната камара на парламента) на Австрия за снемане на парламентарния имунитет на Курц.

Политикът се отхвърли от поста канцлер на Австрия поради продължаващото следствие против него по съмнение в съучастничество в рушвет и корист с доверие. Разследването счита, че той е взел участие в хипотетично бюджетно финансиране на пристрастни изследвания на публичното мнение и осведомителни материали, направени в интерес на неговата политическа партия. Курц остана водач на АНП и пое председателството на нейната секта в Националния съвет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР