Националният раков регистър ще спре да съществува, ако бъде одобрено

...
Националният раков регистър ще спре да съществува, ако бъде одобрено
Коментари Харесай

Проф. Здравка Валерианова: Националният раков регистър може да спре да съществува

" Националният раков указател ще спре да съществува, в случай че бъде утвърдено прехвърлянето му към Националния център за публично здраве и разбори ", това заяви за „ Хоризонт ” проф. Здравка Валерианова, началник на раковия указател, който сега се поддържа от столичната Специализирана болница по онкология.

От здравното министерство оферират прехвърлянето на регистъра за навременно и качествено събиране на данни за онкозаболяванията у нас и приготовление на разбори за тяхното разпространяване.

Раковият указател съществува от повече от 70 години. Целта му е да събира и проучва информация за злокачествените болести, да дава данни, по които да се разпределят доставките на медикаменти за онкоболни, да се възнамерява откриване на лечебни заведения и нужните за тях експерти, инсталация и кревати, да се наблюдават рисковите фактори за поява на ракови болести.

Според ръководителя му проф. Здравка Валерианова досега тези данни не се употребяват дейно за обмисляне на онкологичната грижа. Предложената смяна не взема решение този проблем.

„ Единственото и главно нещо е къде да бъде локализиран и кой да се грижи за него. Поддържането му, в случай че може да стане без средства, без хора, ей по този начин във въздуха, няма по какъв начин да се случи. Просто няма да има към този момент раков указател “, сподели още тя.

Според проф. Валерианова е нужно създаване на система за сложна онкологична грижа, с цел да спре лутането на пациенти сред разнообразни експерти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР