Националният природонаучен музей при БАН отбелязва глобалната инициатива Часът на

...
Националният природонаучен музей при БАН отбелязва глобалната инициатива Часът на
Коментари Харесай

Природонаучният музей представя изложба на Деница Пенева

Националният природонаучен музей при Българска академия на науките отбелязва световната самодейност " Часът на Земята " с нова краткотрайна галерия с научни илюстрации на Деница Пенева " Illustratorium II ". Тя показва определени нейни творби от тематични изложения и пленери на Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори - ДАФНИ, и участия в планове с научни илюстрации, научи ДУМА от Силвия Тошева, пиар специалист в НПМ-БАН. Изложбата ще бъде открита публично на 28 март от 18 ч. във фоайето на IV етаж в Националния природонаучен музей при Българска академия на науките от шефа на музея проф. Павел Стоев и ръководителя на Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори Георги Пчеларов.
Акцент в изложбата са илюстрациите в творбата " Сънливците на Европа (Gliridae) ", представяща петте типа сънливци, срещащи се на територията на Европа, с които Деница Пенева печели през 2022 година първа премия в категория " Nature illustration " на огромния интернационален конкурс за научна илюстрация " Illustraciencia ". Творбата е въодушевена от 11-ата Международна научна конференция за сънливците, проведена от Национален природонаучен музей при Българска академия на науките през 2022 година
" Изложбата " Illustratorium II " е допълнена с информация и визуализация на показаните определени планове. Тя разкрива многообразието и размера на работата на Деница Пенева за късия интервал от последната й независима галерия досега. В тези няколко години тя освен взе участие в огромен брой планове, само че е и главен уредник на доста от тях. Художничката има водеща роля за реализирането на доста от тематичните изложения на ДАФНИ, в съдействието с природозащитните организации в България и организирането на изложения взаимно с тях, провеждането на състезания за детска рисунка, на работилници за научна илюстрация в НПМ-БАН с художници от ДАФНИ, пленери отвън София и връзка с огромни интернационалните организации. В изложбата са упоменати единствено няколко от огромния брой изложения на ДАФНИ, липсват образци за любопитни действия, които въпреки да излизат от параметрите на научната работа, са също по този начин доста забавни, като рисуването на пощенски марки. Изложбата " Illustratorium II " надалеч не включва изчерпателно всички действия на Деница Пенева за миналите няколко години. Тя показва определени, представителни образци за тях ", показва Христина Грозданова, куратор на изложбата и изкуствовед в Регионалния исторически музей на София.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР