Националният превантивен механизъм (НПМ) към омбудсмана на Републиката извърши проверка

...
Националният превантивен механизъм (НПМ) към омбудсмана на Републиката извърши проверка
Коментари Харесай

Проверка показа: Затворът в Белене стана луксозен

Националният предпазен механизъм (НПМ) към омбудсмана на Републиката извърши инспекция в пандиза в Белене, която регистрира, че реализирано усъвършенстване на изискванията в него, оповестяват от Министерството на правораздаването.

Посещението в пандиза е осъществено през ноември. В отчета от инспекцията се споделя, че напълно са ремонтирани зоната за нараснала сигурност и трите корпуса на пандиза, напълно е възобновена дограмата на спалните пространства, спазена е изискуемата площ от 4 кв. м. при настаняване на лицата.

Също по този начин всяка постройка разполага със лична трапезария, фитнес зала и тенис маса. На всеки етаж, за всяка група, има обособена баня с достъп до непрекъснато течаща топла вода. Във всяка група има самостоятелен кухненски бокс. Спалните пространства са в положително положение, със личен хигиеничен възел.

В кухнята на пандиза се поддържа нужната хигиена, не са постъпили недоволства за качеството или количеството на предоставяната храна. В учебното заведение на пандиза се образоват към 50 лишени от независимост, като през тази образователна година за пръв път са открити и нови паралелки за образование на възпитаници в 5-и, 6-и и 7-ми клас.

Екипът на омбудсмана е посетил още затворническо общежития от открит вид „ Белене “, където се установи трудова ангажираност на оптимален брой лишени от независимост, и общежитие „ Велико Търново “, като се регистрира също повсеместен прогрес в възстановяване изискванията на живот.

Отправят се рекомендации към Министерството на правораздаването и Главната дирекция „ Изпълнение на наказванията “ за разпределяне на спомагателни финансови средства за саниране на сградния фонд и други действия.

Българска телеграфна агенция напомня, че на 19 декември министърът на правораздаването Крум Зарков ще участва на алегорична първа копка, с която ще стартира построяването на нов затвор и обвързван с него образователен център. Той ще се намира в село Самораново и ще е първия издигнат затвор у нас от 60 години насам. Финансирането на новия затворнически комплекс е по Програма „ Правосъдие “ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР