Националният празник на една държава е ден за гордост и

...
Националният празник на една държава е ден за гордост и
Коментари Харесай

СДС: Националният празник не бива да бъде плод на компромис или реверанс към чужди държави

Националният празник на една страна е ден за горделивост и единение. Ден на значимо историческо събитие, което е обвързвано със свободата, просперитета и достолепието на нацията. Това се показва декларация на Съюз на демократичните сили.

" Националният празник би трябвало да бъде неоспорим, признат от мозъците и сърцата на всички българи, да носи нравствен заряд и чувство, че сме способни да реализираме националните си идеали. Националният празник не трябва да бъде плод на компромис или поклон към непознати страни, а празненство на силата на националния дух. В най-новата ни история несъмнено най-българският празник е Денят на независимостта, който означаваме на 22 септември. Това е единственият огромен чисто български исторически триумф, който сме постигнали сами, без да се съобразяваме с непознати ползи и „ Великите сили “. Настоящият народен празник – Трети март, беше компромис и поклон от социалистите към Русия, тъй като замениха дата, обвързвана със руската окупация и надмощие в България с друга, ознаменуваща съветските имперски ползи. Ние не подценяваме ролята на Русия за освобождението на България от турско иго. Покланяме се пред паметта на руснаците, румънците, финландците, украинците, белорусите, поляците, литовците, сърбите и черногорците, които се биха паралелно до българското Опълчение в тази война ", се показва в декларацията.

" Но дано не забравяме, че войната беше не толкоз за свободата на България, а за реализиране на териториални упоритости и зони на въздействие. Има задоволително красноречиви исторически обстоятелства за това! Съюзът на демократичните сили, както към този момент няколко пъти предложи, още веднъж упорства националният празник да бъде Денят на независимостта. За да има прогрес и разцвет в България, ни би трябвало повече национално самочувствие и безстрашие. Да спрем с вайкането, че от нас нищо не зависи и да се изживяваме като чуждофили или чуждофоби. Време е да бъдем родолюбци и горди българи. Честит празник ", се показва още в декларацията на Съюз на демократичните сили.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР