Националният отбор на България триумфира като световен шампион по спортен

...
Националният отбор на България триумфира като световен шампион по спортен
Коментари Харесай

България световен шампион в спортния риболов

Националният тим на България победи като международен първенец по състезателен лов на риба на пъстърва с изкуствени примамки. Рибарският мондиал се организира на река Въча покрай родопския град Девин с присъединяване на тимове от 17 страни. След нашите на подиума се качиха чехите и италианците. Освен златните медали в отборното класиране, българският играч Тодор Костадинов стана международен първенец в самостоятелното класиране. На второ място приключи различен българин – Люси Дремалов, трети стана италианецът Давиде Недроти.

За двата спортни дни българските състезатели уловиха общо 368 пъстърви, най-вече от всички тимове. Нашите излязоха на Въча предвождани от капитана Георги Гетов (КСР „ Михалково “), в състава бяха още Тодор Костадинов („ Фиш 24 “), Люси Дремалов („ Фишинг Зоун “) и Стефан Йорданов („ МФ Такъл “). И четиримата се оказа чудесно готови в риболова на балканска пъстърва с блесна, воблер и силикон. С две секторни победи още в първия манш в събота и уловени 146 риби нашите оглавиха класирането. Във втория спортен ден съставите на Чехия и Италия се пробваха да нападат купата, само че българите още веднъж демонстрираха най-майсторския улов и отнесоха конкуренцията със смайваща разлика в точките. Тодор Костадинов сграбчи международната купа по извънредно трагичен метод, с две уловени пъстърви в последната минута на надпреварата.

За международното състезание Въча беше зарибена с един звук пъстърва. Реката беше разграничена на четири бранша, като във всеки от тях ловеше по един играч от всяка от участващите народи. Стотиците фенове станаха очевидци на евентуално най-атрактивното съревнование по състезателен лов на риба, провеждано в миналото у нас. Риболовът беше извънредно динамичен, с доста придвижване на състезателите по брега на Въча. Пъстървите бяха доста борбени, при изваждането им скачаха над водата и нерядко успяваха да се откачат от куките, които по правилник са без контри. Всеки от рибарите беше задължен да пусне назад уловената риба във водата.

Президентът на международната федерация по състезателен лов на риба ФИПС проф. Уго Клаудио Матеоли благодари на Българската федерация по риболовни спортове и община Девин за отличната организация на международното състезание. „ Бил съм на шест международни шампионати във вашия град, и постоянно са се получавали доста мощни надпревари. Сега бяха уловени над 3500 пъстърви, което е величествен резултат “, съобщи Матеоли на церемонията по награждаването, която се организира в центъра на Девин.

Президентът на БФРС Георги Михайлов, който хвърли доста старания в провеждането на шампионата, добави: “Изключително сме щастливи от големия триумф. Всички мечтаехме за тази шампионска купа, само че не вярвахме, че може да бъде извоювана по толкоз безапелационен метод “. Той похвали и отличната работа на треньорския екип, който включваше родопските асове на риболова Любомир Бояджиев и Евгений Бон, старозагорецът Петко Иванов, майсторите на изкуствени примамки за лов на риба Петър Лаков и Янко Алексиев, както и младия експерт от София Боян Ярков. Кметът на Девин Здравко Иванов пък предсказа купата на нашите в речта си още при откриването на международното състезание, и прогнозата му се оказа вярна.

За българските майстори в улова на пъстърва със спининг това е най-големият триумф за всички времена. Дотук нашите имаха извоювани три бронзови медала отборно, една вицешампионска купа на Георги Гетов самостоятелно и трето място на Тодор Костадинов. Гетов и Костадинов влизат в топ 5 на международната класация на ФИПС.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР