Националният осигурителен институт публикува разяснения относно съдържанието на пенсионните разпореждания

...
Националният осигурителен институт публикува разяснения относно съдържанието на пенсионните разпореждания
Коментари Харесай

НОИ разяснява как са преизчислени пенсиите СНИМКА

Националният застрахователен институт разгласява уточнения по отношение на наличието на пенсионните разпоредби във връзка на измененията, които влязоха в действие от 25 декември 2021г. и ще се отразят още с заплащанията на 7 януари.

От тази дата се промени размерът на минималната и на оптималната пенсия у нас.

Освен това се и преизчислиха всички пенсии, свързани с трудова активност, като се усили тежестта на година застрахователен стаж в пенсионната формула от 1,2 на 1,35

За преизчислението на всяка пенсия се издава предписание, което се връчва на пенсионера при поискване. Връчването може да се извърши на място в приемната на Национален осигурителен институт, посредством лицензиран пощенски оператор или посредством Системата за несъмнено електронно връчване на Държавна организация „ Електронно ръководство “. Възрастните, които разполагат с личен идентификационен номер (ПИК) на Национален осигурителен институт, могат да създадат справката и на интернет страницата на института.

Вчера омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до шефа на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов, в която упорства пенсионерите да получат служебно разпорежданията, в които са посочени преизчислените им пенсии.

Предвид решението на законодателя за служебно преизчисляване на размера на всички пенсии от 25 декември 2021 година, Ковачева счита, че би трябвало да се прегледа опцията разпорежданията, с които ще бъде заверен новия размер на пенсиите, да бъдат изпратени по съответния законов ред на всички пенсионери. Още повече, че самите разпоредби, с изключение на с осведомителен темперамент, са и годни за обжалване административни актове.

Междувременно, информацията в разпорежданията за новите размери на пенсията породи недоумение и редица въпроси измежду пенсионерите, които са се срещнали с документа.

Национален осигурителен институт отговори с графична илюстрация, с която изяснява какво значи всеки детайл от разпореждането.

Снимка: НОИ

Към илюстрацията институтът дава отговор на четири от най-задаваните въпроси. Отговорите може да видите в.

Въпрос 1: Какъв е посоченият преди всичко в разпореждането приход и каква е ролята му при преизчисляване на пенсията ми?

Въпрос 2: Защо в разпореждането ми липсват данни за осъвременяване на преизчислената ми пенсия за годините от 2010 година до 2012 година?

Въпрос 3: Защо в разпореждането ми липсват данни за осъвременяване на преизчислената ми пенсия за годините от 2017 година до 2019 година?

Въпрос 4: Защо в разпореждането не е посочен размерът на добавката за Ковид?
Свързани вести Богатите пенсионери в Пловдивско взимат повече от средноплатен служащ Важно за пенсионерите! Новина от Национален осигурителен институт за преизчислените пенсии и добавката
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР