Националният осигурителен институт предоставя възможност за подаване на искане за

...
Националният осигурителен институт предоставя възможност за подаване на искане за
Коментари Харесай

НОИ издава персонален код вече и онлайн

Националният застрахователен институт дава опция за подаване на искане за издаване на Персонален идентификационен код (ПИК) и по електронен път.
Услугата към този момент е налична за потребителите на услугите на институцията и се реализира през Системата за несъмнено електронно връчване на Държавна организация "Електронно ръководство ". Чрез системата настояването за издаване на ПИК се подава към съответното териториално отделение на Национален осигурителен институт, а издаденото уверение се връчва на лицето още веднъж посредством нея.
Използването на Системата изисква регистрация и съществуването на годен дипломиран електронен автограф (КЕП). Лицата, които не разполагат с КЕП, могат да се възползват от опцията за издаване на едномесечен безвъзмезден електронен автограф от снабдители на удостоверителни услуги, които ще дават онлайн опция за заявяване на подписа.
Възможността за заявяване на ПИК на Национален осигурителен институт по електронен път, е част от пакета от ограничения за ограничение на визитите на клиентите в офисите на институцията в цялата страна в изискванията на изключително състояние.
В него влизат още решението подаването на документи, свързани с разпределяне и погашение на паричните компенсации за безработица, да се прави в бюрата по труда дружно с регистрацията като незает, както и идното служебно преизчисление на пенсиите на всички работещи пенсионери.
Национален осигурителен институт предлага над 70 електронни услуги. Гражданите могат да се свързват с посредством контактен център - 0 700 14 802, писма или е-поща.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР