Националният осигурителен институт (НОИ) прави всекидневен мониторинг на издадените болнични

...
Националният осигурителен институт (НОИ) прави всекидневен мониторинг на издадените болнични
Коментари Харесай

НОИ: Болничните листове, свързани с коронавирус, засега не застрашават социалноосигурителната система

„ Националният застрахователен институт (НОИ) прави ежедневен мониторинг на издадените болнични листове с причина карантина. Общо издадените болнични листове към 11 март затова с са 392, като от тях с код по интернационалната подредба на заболяванията, свързани съответно с ковид, са 39 “. Това съобщи пред бТВ шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов, като добави, че в бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2020 година са планувани разноски за фонд „ Общо заболяване и майчинство “ в размер на към 1,3 милиарда лв.. От тях близо 633 милиона лв. са за парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност, в това число и карантина.

Управителят на Национален осигурителен институт акцентира, че с тези над 600 милиона лв. ще могат да бъдат изплатени над 18 милиона работни дни за краткотрайна нетрудоспособност, където се включва и карантината. Той показа, че през първите два месеца на 2020 година по отношение на същия интервал на 2019 година се регистрира и спад с близо 130 хиляди в общия брой на признатите болнични листа.

„ Ако при рискови условия въпреки всичко възникне дефицит на средства, Национален осигурителен институт може да инициира смяна в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване, да бъде утвърден спомагателен трансфер от Министерския съвет по бюджета на института с източник централния бюджет или да инициира обезщетени промени по разноските в консолидирания бюджет на ДОО, с други думи да се вземат средства от една осигурителна стратегия и да се трансферират в друга, в случай че не се надвишава общото равнище на разноските. “, добави още Ивайло Иванов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР