Националният музей на авиацията и космоса The Smithsonian’s във Вашингтон

...
Националният музей на авиацията и космоса The Smithsonian’s във Вашингтон
Коментари Харесай

Най-големият музей на авиацията и космоса - The Smithsonian’s във Вашингтон

Националният музей на авиацията и космоса The Smithsonian’s във Вашингтон е един от най-посещаваните в света. През 2015 година през двете здания, едната във Вашингтон и в новата постройка наоколо до летището, която е наречена на емигранта от Унгария дарил пари на музея - Steven F. Udvar-Hazy Center, са минали 8.5 млн. гости. И има за какво. Музеят има най-голямата сбирка от самолети и галактически апарати в света - повече от 66 000 обекта, а развива и научна активност.

Първата постройка на музея е открита през 1976 година Там са експонирани огромна част от иконичните апарати в международната история, сред които самолетът на братя Райт, осъществил първия сполучлив полет през 1903 г.; " Духът на Сейнт Луис " на Чарлз Линдберг с който за първи път е направил трансатлантически полет от Ню Йорк до Париж; самолетът с ракетен мотор Bell X-1 на Чък Ягер и същински лунен камък, който даже може да бъде допрян.

 Най-бързият пътнически аероплан Конкорд
© Smithsonian

Най-бързият пътнически аероплан Конкорд

Втората постройка Steven F. Udvar-Hazy Center е открита през 2003 година Там са експонирани доста повече артефакти в здания от хангарен вид. Там са не по-малко знакови за авиацията самолети - Lockheed SR-71 Blackbird, Boeing B-29 Superfortress Enola Gay, който пуска атомните бомби на Хирошима, първият свръхзвуков пътнически аероплан " Конкорд " и галактическата совалка " Дискавъри ".

Най-бързият пилотируем аероплан

Lockheed SR-71 Blackbird (Черна птица) е първият експонат, който приковава вниманието при влизане в залите на Steven F. Udvar-Hazy Center. Използваният като разследващ аероплан е разработван в цялостна загадка ( т.нар " черен план " ). SR-71 служи във Военновъздушни сили на Съединени американски щати от 1964 до 1998 година SR-71 е планиран с съществени прикриващи характерности и служи като предходник на бъдещи стелт самолети. Построени са общо 32 самолета, от които 12 са изгубени при произшествия, само че никой от противников дейности. По време на разследващи задачи SR-71 лети с висока скорост и височина, което да му разреши да изпревари рискове. Ако се засече изстрелване на ракета земя-въздух, е било задоволително да деяние да форсира и да се изпревари ракетата.

 Lockheed SR-71 Blackbird (Черна птица)
© Георги А. Ангелов

Lockheed SR-71 Blackbird (Черна птица)

Черната птица държи международния връх за най-бърз пилотируем аероплан с въздушнореактивни мотори, на 28 юли 1976 година доближава скорост от 3529.6 км/ч., почти Mach 3.3. Има свидетелства, като на водача Брайън Шул, че е летял до със скорост над Мах 3.5 на 15 април 1986 година над Либия, с цел да избегне ориентирана към него ракетa. Черната прица е и летящият на най-голяма височина аероплан, достигайки височина от 25 929 m на 28 юли 1976 година

SR-71 също по този начин държи върха за " скорост по изпитан маршрут " за полет от Ню Йорк до Лондон - 1 час 54 минути и 56,4 секунди – подложен на 1 септември 1974 година За съпоставяне, най-хубавото време на цивилен полет на " Конкорд " е 2 часа и 52 минути, а общоприетият полет с " Боинг 747 " – 6 часа и 15 минути.

Веселата Енола, която с Малчугана умъртви над 60 000 души

Специално внимание е отделено на военните самолети от Втората международна война и Студената война. Да вдигнеш взор към B-29 Enola Gay и да не настръхнеш значи, че нямаш визия за събитията от онази заран на 6 август 1945 година След като атомната бомба наречена Litle boy (Малчугана) се взривява на 600 м. над повърхността на място умират сред 90 000 и 140 000 души. Американските бойци имат обичая да дават имена на бойните си машини. Enola Gay e кръстен на майката на командира на самолета - полковник Пол Тибетс и почти значи Веселата Енола.

 B-29 Enola Gay
© Smithsonian

B-29 Enola Gay

Гидовете в Udvar-Hazy Center обикновенно са пенсионирани военни водачи, постоянно доброволци, от тях ще чуете, че в случай че не са били взривени бомбите над Хирошима (60 000-80 000 жертви), отводът на Япония да капитулира е щял да докара до доста по-големи жертви и за двете страни – Съединени американски щати и Япония. Американската позиция е не е лишена от логичност, защото единствено при борбата за остров Окинава жертвите измежду популацията са сред 50 000 и 140 000 души, японската войска дава към 100 000 -125 000, а американската към 72 000 жертви.

Какво би станало, в случай че...

Експозицията дава доста мотиви за исторически разбори и разсъждения на тематика " какво би станало, в случай че... " с всяка последваща стъпка. Под едно от крилата на Enola Gay има един извънредно изглеждащ летателен уред – Kugisho MXY 7 Ohka model 22. Това е дребен японски аероплан с полуреактивен мотор планиран за камикадзе офанзиви, който е можело да бъде употребен от водачи без съвсем никакъв опит.

 Kugisho MXY 7 Ohka model 22
© Георги А. Ангелов

Kugisho MXY 7 Ohka model 22

Американските бойци са наричали самолетите от серията Ohka с японската дума " бака ", което значи " глупак ". Модел 22 е можел да излетява и от брега и да доближи до американските кораби в самоубийствени задачи, само че е основан в края на войната и нито един не е употребен в действителни бойни задачи.

Ако Хитлер би имал тези самолети....

Най-интересните самолети от вида " какво би станало, в случай че... " са от края на Третия райх и макар неповторимите им за времето си характерности са основани в края на войната. Такъв е Arado Ar 234 " Blitz ". Това е първият в света бомбардировач с реактивен мотор, който е употребен в бойни дейности. За първи път е употребен в бойни условия на 2 август 1944 година, като разследващият уред. Пилотът му - лейтенант Ерих Зомер, съумява да снима за час и половина целия регион за дебаркиране на противниковите войски в Битката за Нормандия. През декември 1944 година нанася сполучливи бомбени удари по войските на Съюзниците. Заради дефицита на гориво в края на войната е употребен рядко, само че заради високата му скорост (742 км/ч) оставал доста сложна цел за прехващане. В последните месеци на войната Ar 234 са единствените разследващи самолети, способни да работят в изискванията на тоталното въздушно предимство на съперника, в това число над територията на Англия.

 Arado Ar 234
© Георги А. Ангелов

Arado Ar 234 " Blitz "

Тежкият немски изтребител Dornier Do 335 е различен от тази серия. Бойните му тествания стартират през септември 1944 година Произведени са едвам 13 самолета. При двете документирани въздушни срещи на съдружниците от Съединени американски щати и Англия с Dornier Do 335 немският аероплан с лекост се измъква от преследвачите си.

 Dornier Do 335
© Георги А. Ангелов

Dornier Do 335

Да докоснеш Дискавъри
 Совалката Дискавъри
© Dane Penland, Smithsonian

Совалката Дискавъри

Глътка пресен въздух от машините за убийства е залата с галактическите апарати, а черешката на тортата там е совалката Дискавъри. Да, същата совалка, която сред 30 август 1984 година и 24 февруари 2011 година има 39 задачи с излизане в космоса. Повечето от тях са за извеждане на спътници, 13 са до Международната галактическа станция и 2 до руската (руска) орбитална станция Мир. Това е първият галактически уред за неведнъж потребление. Първият и финален полет на руската совалка " Буран " е през 1988 година и тя е без екипаж. Ако не потръпнете от близката среща с Дискавъри значи не сте живели през 80-те, не сте гледали вести и сте изпуснали галактическата конкуренция сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР