Националният изпълнителен комитет на партия “Национален фронт за спасeние на

...
Националният изпълнителен комитет на партия “Национален фронт за спасeние на
Коментари Харесай

Светият синод отказва да канонизира Васил Левски

Националният изпълнителен комитет на партия “Национален фронт за спасeние на България ” (НФСБ) прикани Светия Синод на Българската православна да канонизира Васил Левски. От групировката упорстват и за персонална среща с патриарх Неофит.

Призивът е подписан от водача на НФСБ Валери Симеонов, съпредседателят на партията Данчо Хаджиев и депутатите Валентин Касабов и Борис Ячев. Те напомнят, че преди година още веднъж са се обърнали към Светия синод с молбата да бъде прегледан въпросът с канонизацията на Левски.

“Васил Левски няма да бъде канонизиран, защото в биографията му написа, че несъзнателно е умъртвил дете ”, разяснява пред “Труд ” отец Николай, който дава отговор за връзките с обществеността в Светия синод.

Въпросът е поставян най-малко пет пъти през годините от неправителствени организации, от кмета на Карлово, както и от патриотични организации.

През 1996 година комисията по канонизация към различния синод прави канонизира Левски. Актът не е приет от владиците в Светия синод. На 21 юли 2004 година формалният синод анулира канонизацията му. В същия ден иконата с облика на Свети Йеродякон Игнатий бе насечена и изгорена.

dunavmost.com
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР