Националният исторически музей ще представи пред публика изданията, плод на

...
Националният исторически музей ще представи пред публика изданията, плод на
Коментари Харесай

Националният исторически музей представя свои нови научни издания

Националният исторически музей ще показа пред аудитория изданията, плод на научните търсения на експертите от музея, на 11 май - деня, в който честваме славянските първоучители светите братя Кирил и Методий. Събитието ще се състои в Слънчевата зала от 11 ч., изданията показва Андрей Захариев, дълготраен създател и водещ на " Библиотеката " и " История БГ " по Българска национална телевизия, научи ДУМА от Михаил Ваклинов, отдел " Информационно обслужване и връзки с обществеността " на музея.
През миналата 2021 година и началото на 2022 година НИМ разгласява няколко книги, измежду които следващият том 34 от Известията на НИМ, отдаден на един от най-плодотворните учени в музея - Николай Марков. В сборника, с основен редактор проф. Иван Христов, зам.-директор на НИМ, са събрани над 20 публикации от областите на археологията, нумизматиката, историята, музейното дело.
Едно чакано издание е сборникът с отчети от интернационалната конференция по случай 40 години от включването на Боянската черква " Св. Никола и Св. Пантелеймон " в листата на паметниците на ЮНЕСКО. Той ще бъде наличен единствено онлайн в уеб страницата на музея - www.historymuseum.org.
Плод на дългогодишните изследвания на историята и археологията на Черноморското крайбрежие е монографията на проф. Иван Христов " Полуостров/остров Свети Тома. История и археология на черноморските острови ".
Първото по рода си проучване на историята на кораба " Радецки " е резултат от няколко години работа по възобновяване и стартирането му още веднъж на вода. В книгата с създател Михаил Симов, началник отдел " История на България през Възраждането XVIII-XIX в. " в НИМ, са изложени на наличен език обстоятелства, забавни за всички искащи да научат повече за славната история на тази реликва.
Издаването на спомените на Христо Калфов цели обогатяване на изворовите източници за личността на цар Борис III и за късия, само че кондензиран напрегнато, обществено опълчване и драматизъм интервал от началото на 20-те години на ХХ в. Аналитичният текст и разчитането на спомените са дело на Валентина Задгорска, началник на отдел " Нова и най-нова история " в НИМ.
След публикуването на книгата за съкровището от Калиакра доцент доктор Бони Петрунова, директорка на НИМ и дълготраен проучвател на Калиакра, в съавторство с Иван Чокоев и Росен Пеевски, дава светлина на една от най-интригуващите находки от последните години в книгата " Георги. Един незнаен благородник от Калиакра ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР