Националният исторически музей обявява седмица, посветена на Деня на народните

...
Националният исторически музей обявява седмица, посветена на Деня на народните
Коментари Харесай

НИМ обявява седмица, посветена на Деня на народните будители

Националният исторически музей афишира седмица, отдадена на Деня на националните будители, оповестиха от музея. От през днешния ден до 2 ноември ще има образователни часове в специфична зала на музея, наречена "Старото школо ".
Посетителите ще се потопят в атмосферата на Възраждането посредством часа по "взаимоучителната метода ", въведена и прилагана от доктор Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов. На чиновете на първия ред ще седнат най-малките - както е било тогава, а по-големите възпитаници ще влизат в ролята на "показвачи " и "чиноначалници ".

Най-любопитно за децата ще бъде да видят "затвор "-а - помещение зад катедрата на даскала, в което са отпращани за наказване непослушните възпитаници.

Акцент на седмицата, отдадена на националните будители, ще бъде "Рибният буквар " на доктор Петър Берон от 1824 година В експозицията на НИМ се намира и един от първите преписи на "История славянобългарска " и "Неделника " на Софроний Врачански от 1806 година
Часовете за занятия в "Старото школо " са проведени от Детския учебен център на НИМ и са за деца от предучилищна възраст и от първи до четвърти клас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР