Националният исторически музей (НИМ) е решил да придобие старинната църква

...
Националният исторически музей (НИМ) е решил да придобие старинната църква
Коментари Харесай

Божидар Димитров иска НИМ да придобие църквата в с. Беренде

Националният исторически музей (НИМ) е решил да придобие старинната черква в с. Беренде, е съобщил за организация " Фокус " шефът на музея проф. Божидар Димитров.
" Музеите нормално се доставят с движими монументи на културата, само че Националния исторически музей реши да придобие старинна черква. Това се прави по света, само че в България не. За какво става дума? В село Беренде, покрай Годеч, има луксозна дребна черква, която е пред срутване. В нея има фрески от цар Иван Асен II, дружно с негови надписи. Църквата е международно прочут монумент, има фрески от 13 век ", споделя пред организацията проф. Димитров. Той дълго се чудел за какво църквата не се реставрира. " Убедих се, че там е невероятно да се направи каквото и да било. Църквата е издигната в края на един дол, до там е доста мъчно да се стигне даже пешком, камо ли да се прави реставраторска активност - по фрески, икони, по постройката. Реших да постъпя по най-елегантния метод, както се прави в последно време по света. Както е известно, египтяните придвижиха храмовете от долината на Аслан, другаде също направиха сходни неща. Италианска компания, строяща на " Позитано " някакъв обект, с нейни разходи бяха пренесени две гробници в Националния исторически музей. Укрепени са и в този момент всеки може да ги гледа и да им се радва. Същото нещо в този момент се пробва да направи друга компания, към този момент българска. За страдание, гробниците, открити край земеделското министерство, са съвсем изцяло унищожени. Националният исторически музей не е вехтошарски магазин да събира всевъзможни отпадъци. Църквата в Беренде е международно прочут монумент, оповестен няколко пъти в огромен формат и би трябвало да бъде притежание както на българите, по този начин и на чужденците. Ще му намерим доста хубаво място и ще го покажем на хората ", изяснява проф. Божидар Димитров.
Той към този момент е разговарял с ръководителя с виновни дейци на културата и прибавя, че няма да разреши този път нещата да попаднат в ръцете на полуграмотни същества. " Този път ще приказва тежката просвета дали е постъпено вярно, или не ", разяснява професорът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР