Националният исторически музей и Министерството на културата опровергаха информацията, че

...
Националният исторически музей и Министерството на културата опровергаха информацията, че
Коментари Харесай

Задържано ли е копие на Панагюрското златно съкровище в Дубай?

Националният исторически музей и Министерството на културата опровергаха информацията, че копие на Панагюрското златно богатство е арестувано в Обединените арабски емирства.

Става дума за копие, предоставено от Националния исторически музей на консорциума, който е спечелил социална поръчка на Министерството на стопанската система да показва България на ревю в Дубай.

" Появилите се по-рано в електронни медии изявления по отношение на проблем с присъединяване на копия на движими културни полезности в българския павилион на „ ЕКСПО 2020 “ са напълно подправени ", декларират Министерството на културата и Националният исторически музей в публично известие и акцентират, че имат правилно подписан контракт с Министерството на стопанската система за проявлението на копие от съкровището в Дубай.

Те са безапелационни, че всички предмети за присъединяване в „ ЕКСПО 2020 “ са сложени в особено направени за задачата транспортни кутии, които обезпечават безвредното им преместване.



" Националният исторически музей има правилно подписан контракт с Министерството на стопанската система, уредник от българска страна, за присъединяване на копия на движими културни полезности в българския павилион на „ ЕКСПО 2020 “.

Служителите на Националния исторически музей напълно тъкмо са изпълнили всички клаузи на контракта и са спазили условията на българското законодателство, което елементарно може да бъде открито при документална инспекция ", споделят от Музея.

" Няма арестувани чиновници на НИМ. Няма арестувани предмети. Истинската вест е, че всички предмети са сложени в особено направени за задачата транспортни кутии (видно от приложената снимка), които обезпечават безвредното им преместване ", безапелационни са от музея.

Оригиналът на Панагюрското богатство продължава да се експонира в зала № 2 и може да се види в работното време на Националния исторически музей.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР