Националният институт за стандарти и технологии на САЩ, създаде технология,

...
Националният институт за стандарти и технологии на САЩ, създаде технология,
Коментари Харесай

Могат да изградят уникален протеинов профил само от един косъм

Националният институт за стандарти и технологии на Съединени американски щати, сътвори технология, посредством която проучва дребни късчета коса, с цел да построи самостоятелни, съвсем неповторими протеинови профили. Криминалистиката на косата е релативно субективна и не е предпазена от възможни неточности, само че протеиновите профили могат да трансформират това.

Най-вероятната първична приложимост на тази информация е да удостовери обвинен, а не да го разпознава независимо.

Списание Science оповестява, че учените са разпознали хора, като употребяват коса, без прикрепени фоликули или кожни кафези.

Публикуваните резултати се появяват в Journal of Forensic Sciences, обяснявайки новата техника, за която е нужен едвам към 1% от предходния предел за доказване на съвпадане посредством косата. Учените са употребявали спектрален разбор, с цел да сравнят получените данни, като правят пулверизирана коса през масспектрометър.
Косата съдържа идентифициращи сбирки от протеини, наречени генетично вариативни пептиди (GVPs), които не са неповторими по метода, по който са пръстовите отпечатъци и ДНК, само че въпреки всичко могат да бъдат употребявани за изключване на обвинени.

„ Протеиновите последователности са доста самостоятелни, само че въпреки всичко има късмет – един на един милион или даже един на 10 милиона, двама души да споделят една и съща протеинова поредност “, оповестява Science.

Само проба за коса може извънредно рядко да дефинира дали човек е обвързван или не с закононарушение. Новата технология обаче, разрешава криминалистични доказателства, свързани с косата да се съпоставят с нещо, което е намерено с проба, за която към този момент се знае, че е обвързвана с съответен човек. Вероятностите са доста по-големи, пробите от коса да оказват помощ да се изключи някой обвинен. За тази цел откривателите на това изследване, които са от Националния институт за стандарти и технологии (NIST), не престават да прибавят към своята библиотека профили на GVP.

Идеята да се употребяват GVP точки за съвпадане не е нова, само че предходните техники включват главно заличаване на кичурите коса и криминалистите се надяваха задоволително протеини да оцелеят, с цел да могат да се разпознават. Сега екипът на NIST може да резервира доста повече от идентификационния материал, като в същото време улеснява изследването.

Косата не е единственият метод за приемане на GVP от обвинени или жертви, само че постоянно това е най-лесният за намиране материал на място. Учените също могат да употребяват кости, само че доста по-трудно обвиненият ще остави кост след себе си. Отпечатъците могат да съдържат GVP, само че това към момента не е нормална процедура спрямо проучването на моделите на пръстови отпечатъци или ДНК материал. Само един косъм от един кичур коса обаче е задоволителен на учените да проучат нейните GVP.

Методът има и дефекти. Анализирането на даже мъничко парче коса лишава към ден, което е доста време при съществено следствие. Ако проверяващите желаят да арестуват някого или да получат заповед за това бързо, чакането дълго може да не е допустимо въобще. В същото време изследователският екип внимава да заобикаля каквито и да било рекомендации в своите документи и към днешна дата нито една информация за GVP за коса не е позволена в съда като доказателство.

Вместо това те оферират оптимизъм по отношение на опциите за по-голяма библиотека от пептидни проби, както и капацитета за съчетание на тези доказателства с други форми като метод за потвърждаване на доказателства за обвинен.

„ С други думи “, заключава прес-съобщението, „ в случай че на едно място на закононарушение се открие косъм, а на друго – кръвно леке, проверяващите могат да преценяват дали те са от едно и също лице. “

Засега откривателите не престават да построяват своята база данни и да я употребяват, с цел да вършат по-добри, по-подробни и сигурни разбори.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР