Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ показа първите резултати

...
Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ показа първите резултати
Коментари Харесай

МК: Създават триизмерен двойник на Старинния Несебър

Националният институт за недвижимо културно завещание /НИНКН/ сподели първите резултати от работата по 3D снимането на Старинния Несебър , оповестиха от Министерството на културата. Според специалистите технологията на снимане и сканиране разрешава да се направи напълно цифрово копие на оригинала, което предава комплицираната геометрия, цвят и текстура. Първо се събират геопространствени данни за всяка негова точка , след което те се сплотяват в масив, наименуван „ облак от точки “ и пресъздават обекта в неговата целокупност.

С тази информация от милиарди точки археолозите, архитектите, реставраторите, специалистите по разнообразни типове строителни материали, употребявани през вековете, могат да създадат точна оценка на положението на всеки обект, а експертите по недвижимо културно завещание да изработят съответни правила за опазването на достоверната хубост на античния град. 3D изображенията с реалистични цветове са основани от Vekom Geo Bulgaria, сътрудник на НИНКН.

На полуострова, върху близо 3000 кв. метра съжителстват културни пластове от съвсем цялата човешка цивилизация – от бронзовата ера до наши дни. 120-те единични недвижими културни полезности основават неповторимата атмосфера на старинния град и притеглят туристи от целия свят..

От института разясняват, че получените данни са доста потребни и за основаването на проекти и планове от проектантите при капиталови планове на собствениците; при реституция и консервация на истинските структури; при възобновяване на потърпевши скъпи обекти. Триизмерният акуратен цифров двойник би трябвало да форсира и уточни работата по основаването на Плана за запазване и ръководство на старинния Несебър -задължителен инструмент ”.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР