Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издава за днес

...
Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издава за днес
Коментари Харесай

Жълт код за сняг в 12 области, къде ще вали дъжд

Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издава за през днешния ден сигнален жълт код за снеговалежи. Това излиза наяве от картата на рискови феномени, оповестена от Национален институт по метеорология и хидрология.

Жълт код е разгласен за 12 области на страната:

Видин, Монтана, Враца, София Област, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград, Пловдив, Смолян, Хасково и Кърджали.

Подробности за прогнозата за всяка област вижте.

Ето и останалата прогноза за времето:

Днес преваляванията от югозапад ще обзет страната, най-късно през нощта против понеделник - и североизточните региони. Ще вали сняг, в Югоизточна България - най-вече дъжд . Значителни ще са снеговалежите в Родопската област. Ще духа сдържан, в Дунавската низина и Източна България - до мощен, вятър от изток-североизток. Ще има условия за виелици и навявания. Максималните температури ще бъдат сред 1 и 6 градуса, в София - към 1 градус, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представени от Българска телеграфна агенция.

Черно море

Над Черноморието ще бъде най-вече облачно. По-късно денем по южното крайбрежие ще стартира да превалява дъжд. През нощта против понеделник дъжд ще завали и по северното крайбрежие, който ще премине в сняг. Ще духа сдържан до мощен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат 5-6 градуса, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде три бала.

Планините

В планините ще бъде облачно с превалявания от сняг, обилни в Родопите. Ще духа сдържан и мощен вятър от изток-югоизток и ще има виелици, навявания и формиране на преспи. Максималната температура на 1200 м ще бъде
към минус 1 градус, на 2000 м - към минус 7 градуса.

Новата седмица

В началото на новата седмица ще бъде най-вече облачно. Ще има и превалявания, към този момент най-вече от сняг, ще са тук-там и най-вече слаби, само че в понеделник в североизточните региони, а във вторник в Рило-Родопската област към момента ще бъдат обилни по количество.

В понеделник вятърът ще бъде от север-североизток, ще отслабне спрямо неделя, ще бъде до сдържан, във вторник в множеството региони - най-вече слаб. Минималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат сред минус 3 и 2 градуса, във вторник ще бъдат с 1-2 градуса по-ниски, а оптималните температури ще бъдат сред 1 и 6 градуса.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР