Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за утре,

...
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за утре,
Коментари Харесай

Рязко застудява утре, сняг и опасно време с оражев код

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за на следващия ден, 20 януари, предизвестие от втора степен - оранжев код, за рисково време в 14 области от Западна и Централна България, и от първа степен - жълт код, за останалата част от страната.

Очакват се значителни снеговалежи с формиране на снежна завивка сред 5 и 15 сантиметра, в планинските региони - до 25-30 сантиметра. Ще има и внезапно намаляване на температурите, съпроводено с сдържан вятър, с условия за виелици и навявания.

За на следващия ден от Национален институт по метеорология и хидрология издават и предизвестие за мощен вятър по брега на морето. С прекосяване на леден фронт вятърът от север ще се усили с пориви до15-20 метра в секунда (7-8 бала по Бофорт).

През нощта с сдържан и краткотрайно мощен северозападен, в Източна България, североизточен вятър ще нахлува леден въздух. Валежи от дъжд ще обзет страната, като в Северна и Западна България бързо ще преминат в сняг и ще стартира да се образува снежна завивка. Утре в цялата страна вятърът ще се ориентира от североизток, ще е сдържан, краткотрайно мощен и с него ще продължи да нахлува леден въздух.

Ще бъде облачно, с повсеместни превалявания, най-вече от сняг, преди обяд в Югоизточна България и крайните югозападни региони от дъжд, само че със захлаждането и там бързо ще минават в сняг. Ще се образува снежна завивка, в множеството региони сред 5 и 10 сантиметра; в Предбалкана и Рило-Родопската област, където ще има условия преваляванията да са обилни, дебелината на снежната завивка ще доближи до 25-30 сантиметра.

В Дунавската низина, Добруджа и Лудогорието, както и по планинските проходи, ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Сутринта температурите ще бъдат сред 0 и 5 градуса, денем ще се намаляват и към 14:00 ч. ще бъдат сред минус 3 и 2 градуса. През нощта против неделя от север преваляванията ще стартират да отслабват и да стопират.

Над планините ще е облачно с превалявания от сняг. Ще се образува снежна завивка. По проходите ще има виелици и ще се образуват навявания. Ще духа мощен североизточен, а по билата - югозападен вятър. Температурите ще се намаляват и оптималната - на височина 1200 метра, ще е към минус 2 градуса, на 2000 метра - към минус 7 градуса.

Над Черноморието ще бъде облачно с превалявания, като до обяд и по южното крайбрежие, дъждът ще премине в сняг. Ще духа мощен североизточен вятър. Максималните температури ще са сред 0 и 5 градуса. Температурата на морската вода ще е от до 7 до 9 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

От Главната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (ГДПБЗН) покачват готовността за реагиране по места поради предстоящите значителни превалявания и снегонавявания в страната.

Заради оповестения за цялата страна оранжев и жълт код за изобилен снеговалеж за събота – 20 януари, от ГДПБЗН са изпратили до регионалните шефове информация за предприемане на спомагателни ограничения. 

Допълнителни инструкции са дадени и на Регионалните дирекции „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ за повишение на готовността за реагиране. За прогнозите са известени и шефовете на Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР.

От пожарната поучават да не се подхващат пътувания, в случай че не е извънредно неотложно. Ако се постанова да се пътува, автомобилът би трябвало да е зареден с задоволително гориво и квалифициран за зимни условия. Избирайте единствено основни пътища, даже пътуването да е по-дълго, поучават още от пожарната. Трябва да сме облечени с топли облекла и със зареден мобилен телефон. И не на последно място – от ГДПБЗН предизвестяват да се кара деликатно.

Превантивно настилките се обработват с химически субстанции, сол и пясък, с цел да се понижат предпоставките за заледявания при рухване на температурите. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените посоки по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките сред Северна и Южна България.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР