Националният иновационен фонд ще изплати парите на експертите, които са

...
Националният иновационен фонд ще изплати парите на експертите, които са
Коментари Харесай

Иновационният фонд ще изплати парите на учените в началото на ноември

Националният иновационен фонд ще изплати парите на специалистите, които са взели участие в оценяването на плановете по осмата сесия до края на месеца или при започване на ноември. Това оповестиха от Агенцията за поощряване на дребните и междинните предприятия, която е принципал на фонда.

Външните специалисти, по-голямата част от които са учени от Българска академия на науките, са имали среща с изпълнителния шеф на организацията Мариета Захариева в четвъртък.

Те са подписали анекси към договорите за оценяване на плановете по осма сесия. Така към този момент хонорарите им за осъществената работа, могат да бъдат платени. Средно по към 2000 лева чакат да получат учените от април.

Захариева изясни, че е поискала привикване на Управителния съвет на Националния иновационен фонд, с цел да се вземе решение за оповестяване на класиране на иновационните планове и за това кои от тях ще получат финансиране.

Средствата във фонда по осма сесия няма да доближат за всички оценени планове с над 60 точки, както е записано по разпоредбите. Причината е, че техният брой е 84 и са на стойност към 16 млн. лева Това е над три пъти повече по отношение на отпуснатия бюджет от 5 млн. лева Общо бяха подадени 192 оферти.

Проф. Георги Райчевски, който е измежду оценителите и програмен шеф на Географска информационна система Трансфер център към Българска академия на науките, предложи на срещата да бъдат финансирани плановете с над 75 точки. Останалите специалисти бяха на мнение, че би трябвало да се търсят в допълнение средства за всички нововъведения, тъй като откакто са получили високи стойности, значи, че са положителни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР