Националният художествен музей в Одеса беше засегнат от руска атака

...
Националният художествен музей в Одеса беше засегнат от руска атака
Коментари Харесай

Русия удари Националния художествен музей в Одеса. В навечерието на рождения му ден

Националният живописен музей в Одеса беше обиден от съветска офанзива вечерта на 5 ноември, съобщи Ройтерс. 8 души са били ранени при офанзивата, заяви съветникът на украинския министър на вътрешните работи Антон Герашченко.

Last night, Russia attacked Odesa with various types of missiles and drones.

The building of Odesa National Art Museum, a UNESCO monument (which is 124 years old today), was seriously damaged.

Missiles hit the city center. Several multi-story residential buildings were damaged…
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en)

В изказване на заместник-директора на музея Олександра Ковалчук, оповестено във фейсбук, се споделя:

" В живота си получаваме разнообразни поздравления, само че не сме очаквали това, макар че бяхме готови. "

Кметът на Одеса Генадий Труханов удостовери, че съветска офанзива е нанесла повреди на постройката на музея.

" Замалко да загубим доста от нашите световноизвестни експонати и сбирки -  коментира той пред " Суспилне ".  - За благополучие, това не се случи. "

" И през днешния ден е 124-ият рожден ден на музея!... Музеят на изкуствата в Одеса е затворен. Ние отлагаме всички събития и отменяме Деня на открити порти, както планирахме ", се споделя в известие на администрацията на музея.

Началникът на Одеското районно военно ръководство Олег Кипер също разяснява нападението.

" В навечерието на 6 ноември съветските нищожества " поздравиха " нашата архитектурна забележителност с ракета, която падна наоколо. Стените на постройката бяха развалени, някои прозорци и стъкла бяха счупени.

Работи се по оглед и документиране на вредите на още един обект в зоната на международното завещание на ЮНЕСКО ", съобщи той.

Руснаците също нападнаха с дронове пристанищната инфраструктура на града: 15 безпилотни апарата бяха унищожени, само че вследствие на ударите са развалени хранилища, особено съоръжение за разтоварване и зърновози.
 Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР