Националният експертен съвет по устройство на територията и регионална политика

...
Националният експертен съвет по устройство на територията и регионална политика
Коментари Харесай

Приет е окончателният проект на Морски пространствен план на България

Националният експертен съвет по устройство на територията и районна политика (НЕСУТРП) одобри окончателния план на Морски тримерен проект на България с времеви небосвод до 2035 година Това е една от последните стъпки от процеса по създаване и координиране на първия по рода си народен стратегически документ, разглеждащ морската акватория на страната.

Предстои внасянето на този план за утвърждение в Министерския съвет, оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството.

Интегрираната политика за морско пространствено обмисляне е възприета от страните на Европейския съюз като инструмент за устойчивото развиване, като нормативно е написана през 2014 година в Директива за морско пространствено обмисляне 89/2014. Тя е транспонирана в българското законодателство посредством изменение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. Министерството на районното развиване и благоустройството има съществена координираща роля в изработването на тактиката за поощряване на устойчивия напредък на морската стопанска система при оптимално потребление и възобновяване на морските запаси.

Приемането на Морски пространствени проекти е наложително за всички страни от Европейския съюз с изход на море. С утвърждението на Морския тримерен проект от НЕСУТРП и предходното му координиране от Консултативния съвет по въпросите на морското пространствено обмисляне към министъра на районното развиване и благоустройството, България прави безапелационна поръчка за присъединение към страните, спазили своето обвързване по директивата.

Приемането и осъществяването на Морския тримерен проект на България съставлява крачка в посока към по-устойчиво потребление на и по-ефективното му запазване, показват от Министерството.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР