Националният археологически музей днес представя резултатите от най-мащабните археологически проучвания

...
Националният археологически музей днес представя резултатите от най-мащабните археологически проучвания
Коментари Харесай

Какво откриха археолозите по трасето на Балкански поток

Националният археологически музей през днешния ден показва резултатите от най-мащабните археологически изследвания до този миг в България. Става дума за историята, която археолозите съумяха да запазят по трасето на газопровода при градежа на Балкански поток. За две години са проучени 120 обекта от неолита до Средновековието. В този развой на интензивни разкопки се постановиха и нови стандарти, които евентуално ще трансформират работата на археолозите отсега нататък.

За две години са проучени 470 километра линейно трасе, в тази огромна работа се включиха близо 600 или на практика археолозите на всички музеи в страната. Това форсира неимоверно натрупването на скъпа информация за историята по нашите земи, или за 2 години учените реализираха резултати, което другояче им лишава десетилетия.

" От друга страна, не може по този начин да премълчим, че стандартите за избавителни изследвания в България стават все по-добри и единствено за съпоставяне, НАИМ до преди 10 години се съдеше с българската страна, която се опитваше административно да потвърди, че археологията не е просвета просто тъй като по този начин беше по-удобно за процедурите, които желаеха да организират ", съобщи шефа на музея Христо Попов.

Обектите по трасето на газопровода разкриват живота и бита най-много на елементарните хора, обитавали земите ни на север от Стара планина. Най-интензивно учените събраха данни за живота от ранната бронзова ера, по-слабо изследван до този миг интервал. Разкрити са 14 гроба. Находките тук са от могила край Чудомир.

" Показват резултатите от изследването на тази могила популацията, неговите традиции, допуска се, че те са пристигнали от степите от север ", сподели още Христо Попов.

Погребалните практики и находки намират общи паралели с ритуалите от прибалтийската зона. Останките от елементарна римска постройка също сервират забавни находки.

" Една куриозна находка, бих споделил, която има доста общи паралели със актуалното всекидневие в наши дни. Но в действителност е находка на 1800 години. Това е решетка за канализация ", изясни шефът на музея.

Археолозите се надяват да наложат постигнатите стандарти за работа и в нормалните им, планувани изследвания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР