Националния център за безопасен интернет, който беше пред затваряне заради

...
Националния център за безопасен интернет, който беше пред затваряне заради
Коментари Харесай

Спасиха Центъра за безопасен интернет - Общество

Националния център за безвреден интернет, който беше пред затваряне поради липса на средства, е подсилен от бг компанията за киберсигурност CENTIO #Cybersecurity. 

Така горещата линия за нелегално наличие и Консултативната линия за онлайн сигурност на деца 124 123 ще продължат да работят в отбрана на българските деца, техните родители и учители, оповестиха от центъра. 

Всичко това се случва на фона на съществено повишаване на сигналите за онлайн закононарушения против деца, постъпили в Центъра. Статистиката ни демонстрира 51% растеж на обработените случаи – 23 800 през 2022 година при 15 694 през 2021. Миналата година бележим нов отрицателен връх, който надминава досегашната пикова година по брой сигнали – по време на COVID19 пандемията през 2020 година отчетохме над 17 800 сигнала.

Над 90% от всички тези случаи са свързани със полова онлайн употреба на деца.
„ Вече 21 години в CENTIO #Cybersecurity се борим с киберзаплахите, пред които са изправени български бизнеси, неправителствени организации, държавни институции и жители. Вярваме, че като част от едно общество би трябвало да оказваме помощ за развиването му. Затова заставаме зад Центъра за безвреден интернет и дружно подаваме ръка на нашето бъдеще – децата ни. Надяваме се с общите ни старания интернет бъде е едно по-добро и по-сигурно място за тях. “

Така създателят и шеф на компанията Константин Веселинов стимулира решението си да поддържа идеята за сигурността на децата онлайн. 

„ Подкрепата на CENTIO #Cybersecurity идва във допустимо най-критичния за нас миг. Благодарение на българска компания за киберсигурност, българските деца и родители ще могат да продължат да получават по този начин значимата им поддръжка, при проблем с дете онлайн на Горещата и Консултативната линии. Нещо повече, CENTIO #Cybersecurity дава доста явен образец за това какво е корпоративно-социално отговорно държание на една компания. Надявам, че това е единствено началото на едно сполучливо и дълготрайно съдействие, в името на една идея – онлайн сигурността на българските деца “, съобщи от своя страна Антоанета Василева, координатор на Центъра.

Центърът за безвреден интернет, работещ в поддръжка на сигурността на децата онлайн, беше пред дефинитивно затваряне единствено допреди дни. За своето 16-годишно битие Горещата линия на Центъра е получила 63 228 сигнала свързани с противозаконни и нездравословни дейности против деца и младежи онлайн. Те са били позволени с помощта на намесата на Центъра и партньорските му организации, както и органите на реда. Липсата на съфинансиране и устойчива държавна политика за поддръжка на работата на организацията - част от цялата световна екосистема за отбрана на децата в Интернет, сложи Центъра в обстановка да прекрати активността си в края на предходна година.

До момента, другата услуга на Центъра за безвреден интернет – Консултативната линия за онлайн сигурност 124 123, е съветвала и помогнала за превъзмогването на проблем при 4483 случая, свързани с онлайн тормоз, кражба на профили, закани, изнудване и онлайн полова корист с деца, обществени обиди и унижение на личността на децата, както и корист с голи фотоси.

Статистиката на Центъра сочи, изключително след Коронавирус пандемията, че сигналите за полова онлайн употреба са все по-често срещани във възрастта 12-18 година, а възрастовата граница за онлайн тормоз е паднала до 7 година

Това демонстрира, че все по-малки деца са в Мрежата и стават жертви в разнообразни рискови онлайн обстановки, по тази причина е от значително значение техните родители и учители да са добре осведомени и готови по какъв начин да реагират на рисковете, които крие онлайн пространството, изключително обществените мрежи.
Центърът ще продължи да търси финансова поддръжка за работа си по предварителна защита и повишение на информираността на обществото за онлайн рисковете за децата, както от страната, по този начин и по стратегии и планове. Отворени сме към бизнес фирмите, които припознават онлайн сигурността на децата като своя идея и желаят да си партнираме

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР