Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не е доволна от работата си

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не е доволна от работата си
Коментари Харесай

НЗОК недоволна от поддръжката на Информационно обслужване

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не е удовлетворена от работата си с държавната компания " Информационно обслужване ", която обслужва осведомителните ѝ системи. Според шефа на НЗОК проф. Петко Салчев договорът се извършва непрофесионално, по него има неизпълнени неща, а при поръчка за надграждане, от " Информационно обслужване " калкулирали цени, които не са обясними за касата. Това излиза наяве от стенограмата от едно от последните съвещания на Надзорния съвет на НЗОК на 4 май. Представител на надзора даже повдига въпроса за неотложно преустановяване на контракта, само че съгласно шефа и други членове на надзора това не е уместно в сегашния миг, а по-скоро би трябвало да се обмисли опция след приключването му в края на годината.

Договорът на НЗОК с " Информационно обслужване " е подписан през декември 2019 година и е на стойност 16 млн. лева с Данък добавена стойност и включва доставка на хардуерно информационно съоръжение и ИТ услуги.



Капката, която прелива чашата, с цел да се стигне до полемиката в надзорния съвет на НЗОК, е сривът в осведомителната система на НЗОК през април, който блокира отпущането на платени от касата медикаменти в аптеките, отчитането на договорните сътрудници и други действия.

От отчет, който надзорниците разискват, излиза наяве, че в този случай казусът е бил отхвърлен постепенно и със забавяне. " Изпълнителят е известен (бел. ред. за прекъсването на осведомителната система) на 7 април, а до 18 април той не е дал изисканата информация. Също по този начин изпълнителят е оповестил, че е възобновена работата на 18 април, а в реалност, а единствено част от работата е била възобновена на 21 април. Само да обърна внимание, че за забавяне от 6 часа управлението на " Български пощи “ беше заменено мигновено. Отчитайки това, което е написано и това, което шефът показа, за мен решението е явно, а точно – преустановяване на този контракт ", декларира Боян Бойчев, представител на Асоциациятна на индустриалния капитал (АИКБ) в надзора.

Управителят на НЗОК проф. Салчев, обаче, декларира, че не би предложил да се приключи контракта, тъй като липсва подготовка кой ще поеме тези действия. " Договорът е подписан до края на годината и Надзорният съвет би трябвало да вземе решение какво ще вършим идната година, по кое време разгласяваме нов търг, защо го разгласяваме, какво желаеме да реализираме и така нататък Явно с този търг, който е извършен 2019 година и е подписан този контракт, не е реализирана стабилизация на осведомителните системи на касата, не е изработен преходът към нова осведомителна система, каквото е едно от условията, ние и досега, както сподели господин Бойчев, нямаме отчет дали персонализираната осведомителна система е постоянна и работи ", разяснява Салчев.

По думите му " Информационно обслужване " не е предоставило никакъв отчет, макар многократните претенции от страна на НЗОК. Той показва, че поради зараждащите проблеми непрестанно касата се оказва отговорна. Представителят на страната Естел Василева-Тодорова предлага да бъде направена среща с " Информационно обслужване “, с цел да се вземе решение.

Надзорниците упорстват по казуса да се свика среща с министърите на опазването на здравето и на електронното ръководство, както и на " Информационно обслужване “.

Салчев изяснява и какви са проблемите с " Информационно обслужване ": " Те при всяко в допълнение деяние ни калкулират цени, които не са обясними за касата. Поради това, че сега, в който желаеме нещо да се надгради, по условията на контракта, те би трябвало да кажат какъв брой индивида, кои са тези хора, какви длъжности извършват, какъв брой е часовата им ставка. При нас идват толкоз индивида за такава сума...За мен сега договорът се извършва непрофесионално, не задоволително и виждате какъв брой още неща имаме неизпълнени по контракта. Най-вече, което ме тормози е, че към момента нямаме протоколите за електронните предписания, към момента електронната рецептурна брошура не работи в цялостен размер, защото ги няма протоколите ".

Освен това той повдига въпроса за прехвърлянето на данни от системите на НЗОК към Националната здравноинформационна система (НЗИС), която се построява взаимно от Министерството на здравеопазването и " Информационно обслужване ": " Информационните системи на касата нямат отношение към строителството на НЗИС. Получих писмо от министър Божанов да дадем интерфейс към всички наши системи. Ще го дадем това, откакто се види по какъв метод и какви данни могат да се получават от нашите системи, с цел да влизат в НЗИС. Но некоректното прекачване на персонални данни от системата на касата към НЗИС, с цел да се сътвори електронното досие, за мен не е редно без нашето позволение ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР