Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерство на финансите осигуриха безплатна

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерство на финансите осигуриха безплатна
Коментари Харесай

Лекарствата за сърдечните заболявания стават безплатни

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерство на финансите осигуриха безвъзмездна терапия на сърдечните болести. От 1 април 56 медикаменти за хипертония, аритмия и други сходни болести ще се поемат напълно от Касата и ще бъдат безвъзмездни за пациентите. Това разгласи министър председателят в оставка акад. Николай Денков преди съвещанието на Министерски съвет (МС).

Промяната ще има и обществен резултат - за българите с ниски приходи спестените средства ще са опция да си купят по-качествена храна, билети за спектакъл, кино и концерти. В дълготраен проект е и мярка за демографската рецесия.

Наднормено тегло, алкохол, стрес - върху доста фактори може да се въздейства, споделя лекар Тихомир Христов

Денков поздрави Министерство на финансите за борбата за българските жители. Сърдечносъдовите болести са съществена причина за високата смъртност в страната. 600 000 души одобряват лекарства за високо кръвно и болно сърце.

Друга мярка, която ще одобри Министерски съвет, е премахването на студентските такси. От нея ще се възползват 127 00 студенти и докторанти. Със законодателните промени от началото на 2022 година детските градини станаха безвъзмездни, учебното обучение е гратис, а от 2024/2025 година учебниците и познавателните книжки за всички възпитаници от 1 до 12 клас ще са безвъзмездни. Усилията си костват и би трябвало да продължат, сподели в умозаключение Денков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР