Националната здравно-осигурителна каса ще заплаща бързите антигенни тестове при общопрактикуващите

...
Националната здравно-осигурителна каса ще заплаща бързите антигенни тестове при общопрактикуващите
Коментари Харесай

Връщат безплатните антигенни тестове при джипитата -

Националната здравно-осигурителна каса ще заплаща бързите антигенни проби при общопрактикуващите лекари и експертите от извънболничната помощ. Промяната се планува в план на Наредба за допълнение на Наредба № 9 от 2019 година за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК.

В претекстовете към плана от Министерство на здравеопазването акцентират, че с мярката се цели " да бъде уголемен обсегът на одобрените към сегашния миг действия по диагностика на популацията ".

В момента единствените, които могат да назначават гратис проучване за съществуване на COVID-19, са експертите в извънболничната помощ, които издават направление за PCR тест. За да получи такова направление обаче, пациентът би трябвало да бъде прегледан от персоналния си доктор, който издава направление за експерт.

В изискванията на възходяща заболеваемост тромавата процедура основава заплаха от разпространяване на инфекцията поради дългия път до диагностика на заболелия. Липсата на безплатно изследване води до увеличение на скритата заболеваемост, защото доста от хората не се тестват, не са регистрирани в системата и не са сложени под 10-дневна изолираност.

" Тази вълна не се регистрира изцяло от здравната статистика, тъй като има " забележителна скрита заболяемост ". Тя е породена от обстоятелството, че PCR тестванията са скъпи, хората нямат достъп до тях и не се изследват. Не им се обикаля и по персонални лекари за направление, нито по болнични кабинети ",

че ще бъдат върнати маските в здравните заведения. Доц. Кунчев предложи потреблението на защитни маски в градския превоз и в закрити пространства със скупчване на доста хора.

За последното денонощие новите случаи у нас за първи път от месеци насам надвишиха 1300. Хоспитализирани са 122-ма души, над 75 на 100 от които не са имунизирани. От здравното министерство приканиха хронично болните и възрастните над 65 година и работещите в здравни заведения да си слагат втора бустерна доза.

Експерти предвиждат пик на Коронавирус вълната първоначално на август.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР