Националната здравна каса де юре е независима, но де факто

...
Националната здравна каса де юре е независима, но де факто
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев: НЗОК де юре е независима, но де факто никога не е била

Националната здравна каса де юре е самостоятелна, само че де факто в никакъв случай не е била - по-голямата част от управата й е част от ръководещите. Това уточни проф. Генчо Начев, шеф на болница „ Света Екатерина " и някогашен шеф на НЗОК във връзка свадите в бранша.

Той съобщи, че не е обикновено да има разминаване в размера на задълженията на НЗОК и то с толкоз огромни числа - това значело, че някой не дава правилни данни.

По думите му Касата не може да бъде самостоятелна, тъй като е част от системата на опазването на здравето и би трябвало да има синхрон сред този, който прави политиката в здравето, НЗОК като главния длъжник на медицински услуги и министъра на финансите, който обезпечава и прави бюджета на страната.

Начев уточни механизма, по който пациенти от България отиват на лекуване в чужбина. „ Единият път е по неотложност - с европейска здравна карта или сходен документ. Когато е планово се подава молба до касата и се дава офертата на болничното заведение, която може да извърши лекуването. Тогава комисия към касата желае мнение на националния съветник и ръководител на сдружение по специалността, който да каже, че в България няма такова лекуване или не е толкоз качествено ", изясни специалистът.

Той добави, че не вижда нещо ужасно в този скандал, само че би било неприятно в случай че не се подпише рамковия контракт. Но и това няма да сътвори безпорядък или напрежение.

Председателят на БЛС доктор Венцислав Грозев уточни, че настройката е да бъде подписан рамковия контракт, само че добави, че има риск постоянно да не бъде утвърден.

Проф. Начев е безапелационен, че системата на опазването на здравето не може да се срине - в нея работят хора, отдадени на специалността си, само че, че върви на зле - това е по този начин.

По думите му би трябвало да се реши казуса с финансирането на системата и клиничните пътеки не са инструмент за финансиране. Той счита, че би трябвало да се вкара съучастничество на пациентите, лечебните заведения да са по-малко и посредством национална здравна карта да се актуализира потребността и предлагането.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР