Националната украинска енергийна компания Енергоатом“ и американската компания Westinghouse Electric

...
Националната украинска енергийна компания Енергоатом“ и американската компания Westinghouse Electric
Коментари Харесай

„Енергоатом“ и „Уестингхаус“ се споразумяха за сътрудничество при разполагането на малкия модулен ядрен реактор AP300 в Украйна

Националната украинска енергийна компания „ Енергоатом “ и американската компания Westinghouse Electric Company подписаха меморандум за съдействие по отношение на внедряването на дребния модулен реактор Westinghouse AP300 в Украйна. Документът бе подписан от президента на енергийната компания „ Енергоатом “ Петро Котин и основния изпълнителен шеф на Westinghouse Патрик Фрагман.

Споразумението планува основаването на взаимна работна група, която да си работи върху сключването на договорите, лицензирането и основаването на локална верига за доставки.

„ Украйна има всички изгледи да се трансформира в един от водачите в региона на чистата сила и да усили потенциала за произвеждане на нуклеарна сила както посредством построяването на нови енергоблокове с огромен потенциал, по този начин и посредством инсталирането на дребни модулни реактори, първите от които могат да се появят през идващите 10 години “, съобщи украинският министър на енергетиката Герман Галушченко.

Той добави, че локализирането на производството е значим съставен елемент на споразуменията. Според министъра Украйна разполага с едни от най-хубавите експерти в региона на нуклеарната промишленост.

От своя страна изпълнителният шеф на Westinghouse Electric Company Патрик Фрагман съобщи, че компанията е щастлива да поддържа украинския народ и Енергоатом с чиста, надеждна и безвредна сила.

Да напомним, че Енергийната тактика на Украйна до 2050 година планува преход към безвъглеродна сила, за която нуклеарната сила ще бъде една от главните. Въвеждането на технологии за дребни модулни реактори е един от целите на развиването на нуклеарната енергетика.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР