Националната следствена служба вече ще бъде независим орган в състава

...
Националната следствена служба вече ще бъде независим орган в състава
Коментари Харесай

Националното следствие вече е независим орган, шефът му ще разследва главния прокурор

Националната следствена работа към този момент ще бъде самостоятелен орган в състава на правосъдната власт, отвън Прокуратурата. Това реши на първо четене Народното събрание, който одобри измененията в Закона за правосъдната власт, импортирани от " Възраждане " със 117 гласа " за ". Подкрепата пристигна от депутатите на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и на вносителите, както и на един-единствен народен представител от Политическа партия - някогашния началник на Следствието Бойко Рашков.

Против бяха само националните избраници на " Демократична България " и четирима от Политическа партия, като останалите от групата им се въздържаха. " Въздържал се " гласоподаваха и депутатите на " Български напредък ".

Наред с възобновяване на предходната самостоятелност на Националното разследване законът вкарва и механизъм за надзор над основния прокурор. Той към този момент ще може да бъде разследван дружно със своите заместници от шефа на Националната следствена работа при подозрение за осъществено закононарушение.

Мотивите на " Възраждане " са, че по този метод шефът на следователите ще може да предлага на Висш съдебен съвет предварителното отстранява на обвинител №1, когато са налице законовите учредения за това. В плана се планува шефът на Националната следствена работа да получава функционалностите и на проверяващ прокурор, когато се отнася до обвинител №1 и заместниците му. 

Бившият началник на Национална следствена служба Бойко Рашков съобщи от трибуната, че без значение от мнението на своята парламентарна група Политическа партия, ще поддържа измененията на " Възраждане " с аргумента, че независимостта на Националната следствена работа би трябвало да бъде възобновена.

" Аз ще поддържа връщането на независимостта на следствието ", сподели Бойко Рашков. Той акцентира, че не е дейно следователите да бъдат подчинени на прокурорите и даде за образец по какъв начин сега даже следовател да откри неточности в следствието, прокурорът не се преценява с мнението му. " Аз съм работил с двама основни прокурори, като шеф на Национална следствена служба, даже и промени в Конституцията, в случай че би трябвало, само че да се върне мястото й на самостоятелен орган ", съобщи Рашков и уточни, че сега следователи и прокурори са едно цяло структурно. " Един следовател, назначен от прокурорската квота, няма по какъв начин да проверява прокуратурата ", подсети още Рашков.

Изказването му обра комплиментите на ГЕРБ, " Възраждане ", Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

От Демократична България акцентираха като мотив своите подозрения по отношение на опцията шефът на следователите да проверява основния прокурор. Депутатите на " Демократична България " считат, че следователят няма да е задоволително самостоятелен и по тази причина държат на своето предложение в Наказателно-процесуален кодекс контролът и следствието да се правят от арбитър.  От Политическа партия също избират арбитър, тъй като не имат вяра, че следователят ще остане самостоятелен. 

Пленарната зала одобри и законопроекта за промени в правосъдната власт, импортирани от Министерския съвет, който планува усилване на ролята на Инспектората към Висшия правосъден съвет за предварителна защита и противодействието на корупцията в правосъдната власт. Въвежда се и условието Инспекторатът към Висш съдебен съвет да одобри Кодекс за етично държание на българските съдии и на българските прокурори. Проектът на държавното управление е подбуден от задължения, свързани с Националния проект за възобновяване и резистентност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР