Националната следствена служба (НСлС) беше извадена от структурата на прокуратурата.

...
Националната следствена служба (НСлС) беше извадена от структурата на прокуратурата.
Коментари Харесай

Депутатите извадиха следствието от структурата на прокуратурата

Националната следствена работа (НСлС) беше извадена от структурата на прокуратурата. Това се случи с признати на второ четене промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) .

До момента Национална следствена служба попадаше под контрола на прокуратурата и нейния административен началник – основния прокурор. Формално водач на следствието беше един от заместниците на основния обвинител, който обаче също му беше зависещ.

С признатите промени управлението на Национална следствена служба попада непосредствено под контрола на нейния шеф. Той ще има властта да назначава следователите и да реализира административно-организационното и методическо управление на цялата структурата. Предложенията за шеф могат да се вършат от не по-малко от трима членове на Висшия правосъден съвет, както и от министъра на правораздаването.

С измененията се основават и Окръжни следствени служби , които са в административните центрове на всяка от областите в страната.

Промените пристигнаха по предложение на депутата от „ Възраждане “ Петър Петров. Част от тях в началото бяха отхвърлени от правна комисия сред първо и второ четене, само че през днешния ден бяха прегледани и признати от плаващо болшинство в пленарна зала.

Предложените измененията бяха подкрепени от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ .

„ В момента сред първо и второ четене променяме кардинално два значими момента в Закона за правосъдната власт - организационната конструкция на Национална следствена служба и производството за дисциплинарна отговорност на съдиите, прокурорите и следователите ", сподели някогашната правосъдна министърка от „ Демократична България “ Надежда Йорданова .

Тя съобщи, че по този начин се дава неприятен сигнал на българското общество. Според нея с измененията остава опцията в следствието да кадруват представителите на прокурорската гилдия във Висшия правосъден съвет (ВСС), част от които и досега са подчинени на основния прокурор.

Изваждането на следствието от структурата на прокуратурата идва в миг, в който основният прокурор Иван Гешев и шефът на следствието Борислав Сарафов са в открит конфликт. Всичко стартира с гърмежа край колата на основния прокурор. След него Сарафов в продължение на дни поддържаше една версия, след което обаче се отметна и сподели,.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

По-късно Сарафов намерено атакува основния прокурор и го упрекна в голям брой престъпления. Неговите изказвяния станаха мотив шестима членове на Висш съдебен съвет да внесат. Самият в Софийската градска прокуратурата, в който се съдържа информация за осъществени три закононарушения.

На собствен ред основният прокурор. Прокуратурата изиска и и Бойко Борисов от ГЕРБ-СДС. Това се случи, откакто Иван Гешев сподели, че желае да и откакто кандидатката за министър председател на ГЕРБ, че ще работи за отстраняването му от поста.

Този конфликт се случва на фона на опитите за сформиране на държавно управление сред „ Продължаваме промяната “ – „ Демократична България “ и ГЕРБ-СДС. В петък в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които основават механизъм за следствие на основния прокурор и улесняват процедурата за отстраняването му от поста.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР