Националната компания Железопътна инфраструктура /НКЖИ/ ще представи решение за запазване

...
Националната компания Железопътна инфраструктура /НКЖИ/ ще представи решение за запазване
Коментари Харесай

Общината и НКЖИ намериха начин да спасят Бетонния мост

Националната компания " Железопътна инфраструктура " /НКЖИ/ ще показа решение за опазване на пътната връзка Бетонен мост, без да се бута същестуващото оборудване. Бъдещето на пътната връзка се трансформира в ябълка на раздора сред Община Пловдив и НКЖИ поради недоволството измежду жителите. Първоначално част от плана за рационализация на ЖП възел Пловдив, за който е обезпечено европейско финансиране, предвиждаше бетонният мост да бъде съборен, а връзката сред центъра и регион " Южен " да става с пробив под Централна гара. Няколко пъти в края на мандата си някогашният кмет на Пловдив Иван Тотев съобщи, че мостът не може да бъде избавен.

След поредност от срещи сред новия градоначалник Здравко Димитров и управлението на НКЖИ обаче решение е открито. Според идейния план ще бъдат непокътнати основите на Бетонния мост и двата съществуващи метода, които ще се надградят и удължат. Във високата част ще бъда построено второ равнище с нови връзки. Те ще разрешат метод към оборудването и от посока запад. Във високата част ще бъдат издигнати едно или две кръгови кръстовища, които да разпределят трафика, с цел да няма тапи. По време на реконструкцията най-високата част на настоящия път ще бъде демонтирана и повдигната, с цел да може да се обезпечи трасе за високоскоростните влакове. Предвидено е новото трасе да е с две платна по две ленти.

Техническият план към момента не е подготвен. Когато той бъде входиран в Общината, от администрация незабавно ще го показват на пловдивчани и на медиите.

Финансиране за строителството ще се търси и от общината, и от НКЖИ. Това е залегнало в в допълнение съглашение за построяването на пробива под гарата, което ще бъде подписано сред локалната администрация и железницата. Дали то ще бъде подписано обаче би трябвало да решат общинските съветници на постоянното си съвещание на следващия ден. След това кметът Здравко Димитров и шефът на държавната компания инж. Красимир Папукчийски могат да го парафират.

Точката влезе в ексклузивен порядък часове преди съвещанието. Споразумението е належащо, с цел да може локалната администрация и НКЖИ дружно да внесат документ за издаване на строително позволение за пробива и две спомагателни пешеходни пасарелки.

Ангажимент на общината е да оказва нужното подпомагане, в това число и за координиране, сключване и подаване на документи, нужни в хода на проектирането и строителството на обекта. Споразумението е със период на деяние до 5 години.

Пробивът под гарата е от извънредно значение, тъй като той доста ще улесни връзката сред двете елементи на Пловдив, които са разграничени от жп линията. Той ще свързва булевардите " Васил Априлов " и " Македония ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР