Националната художествена академия представя юбилейна изложба 90 години от рождението

...
Националната художествена академия представя юбилейна изложба 90 години от рождението
Коментари Харесай

90 години от рождението на акад. Румен Скорчев

Националната художествена академия показва юбилейна галерия " 90 години от рождението на Румен Скорчев " в памет на акад. Румен Скорчев (1932-2015), научи ДУМА от Диди Спасова, връзки с обществеността на НХА. В нея са подредени живопис, графика, илюстрации и рисунки, обхващащи целия креативен път на художника.
Румен Скорчев е роден на 7 октомври 1932 година в Търговище. През 1964 година приключва компетентност " Илюстрация " в НХА при проф. Петър Чуховски и проф. Веселин Стайков. От началото на 70-те години взе участие във всички общи художествени изложения у нас, в интернационалните биеналета във Флоренция, Краков, Биела и други. От 1977 година управлява ателие в специалността " Илюстрация и художествено оформление на книгата " в НХА. От 2009 година е учен (действителен член на БАН).
Авторска стихосбирка на Румен Скорчев, 1988-2004, туш перо, хартия (в изложба " Академия " )
Румен Скорчев е илюстрирал над 200 книги по типичен литературни творби на Пушкин, Яворов, Лорка, Омар Хайям, Петрарка, Бодлер и доста други. Няколко генерации деца са израснали с илюстрации в книгите на Братя Грим, Карел Чапек, Асен Разцветников. Най-значимите му достижения в тази сфера са показани в изложбата.
Акад. Румен Скорчев е почетен с над 40 интернационалните и национални награди. Негови произведения са владеене на национални и частни галерии у нас и по света. На 6 септември 2015 година художникът умира в София.
По мотив юбилейната галерия в изложба " Академия " се осъществя монографията " Визуалният език на Румен Скорчев " с авторка Сузана Николова, която е и куратор на изложбата. Изданието е осъществено с финансовата поддръжка на НДФ " 13 века България ", " Стови 1 " ЕООД и по Програмата за научната и художествено-творческата активност на НХА за 2022 година
Творби от изложбата в изложба " Арте "
Още една галерия във връзка 90 години от рождението на акад. Румен Скорчев - живопис и графика, показва изложба " Арте " (от 27 септември до 11 октомври). Вернисажът е на 27 септември от 17,30 до 19,30 ч., научи ДУМА от Гергана Борисова. Експозицията включва няколко живописни платна на Румен Скорчев и към 15 графики от серията " Кутията на Пандора ", " Кентаврите на земята ", " Реквием " и други Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на НФ " Култура ".
" Който познава, схваща и обича езика на пластическото пространство и форма - знае какво е Румен Скорчев за придвижването и самоосъзнаването на българското изкуство като израз на комплицирани и дълбоки внушения, изкуство на изтънчена поетика и изящна гъвкавост, и на първо място като духовна територия, върху която израснаха и се развиха едни от най-изящните и красиви цветя на българската пластическа просвета.
Изкуството на Румен Скорчев е личностно прекарване на едно интимно пластическо пространство - разрушено и достигнало до нас в една нова конструкция, в която живописната форма, прочувственото значение на цвета, графичната просвета и рисунката я трансформират в самобитна галактика, в която действителното и иреалното, забележимото и невидимото живеят в пластическото законодателство на създателя. " (Светлин Русев, октомври 2015 г.) style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР