Националната гореща линия за хора, пострадали от насилие, вече стана

...
Националната гореща линия за хора, пострадали от насилие, вече стана
Коментари Харесай

Националната гореща линия за хора, пострадали от насилие, стана на 20 години

Националната гореща линия за хора, потърпевши от принуждение, към този момент стана на 20 години.  Жана Савова , която е част от екипа на Фондация " Анимус " и координатор на горещите телефони, сподели в ефира на " Хоризонт ",  че за двете десетилетия, през които линията работи, се е повишил броят на позвъняванията от страната за разлика от началото, когато те са били по-често от столицата. Само за първите шест месеца на актуалната година е имало 990 позвънявания на горещата линия, при 31 000 за 20 години. 
Жана Савова изясни:

Има един пик на позвъняванията към 2011 - 2012-та година, като сега още веднъж има леко покачване по отношение на предходните години. Линията е предопределена за всеки, който е потърпевш, без значение от формата на насилие  - дали е домашно, дали е полово, дали е форма на трафик на хора или каквато и да е друга форма на корист.  

Имаме повишение на позвъняванията, свързани с домашно принуждение и бих споделила че това най-вероятно се дължи на по-доброто различаване,  че това не е естествен фамилен спор, а форма на принуждение, уточни още Савова, като добави:

Истината е, че множеството позвънявания са свързани с домашно принуждение и това е нещо, което се развива през годините. Всъщност сега процентът ни е по-висок, бих споделила, че това се дължи в действителност на по-доброто различаване, че това е форма на принуждение, само че напоследък -  в последните месеци и години, ние се срещаме с доста фрапантни форми, които стигат до ликвидиране. И може би хората са по-чувствителни по тази тематика и по тази причина по-ангажирано търсят помощ  - освен тези, които самите са потърпевши, а също по този начин и техни близки, съседи, очевидци на улицата.

Жана Савова изясни още, че при позвъняване на горещата линия се прави оценка: Колко е незабавен казусът и дали има сега, по време на позвъняването нещо, което да заплашва живота или здравето на индивида или той е на несъмнено място и може да си даде е време, да показа, да разиска казуса и да реши какво да прави.

Насочваме в множеството случаи хората сами да търсят помощ, къде да я потърсят, изготвя се и проект кое е най-спешното сега -  коя е първата институция, към която би трябвало да се извърнат, само че, естествено, ние сами бихме могли да подадем сигнал към някоя от съответните служби, добави Савова.

Цялото изявление може да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР